130 let
Český kanoista Martin Fuksa

Český kanoista Martin Fuksa | foto: Mafra - Ondřej Bičiště

Fuksa před OH získal bronz na mistrovství Evropy

Sport
  •   11:23
MOSKVA - Kanoista Martin Fuksa obsadil třetí místo na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice v Moskvě na olympijském kilometru. V posledním testu před hrami v Riu ho porazili úřadující olympijský vítěz a mistr světa Němec Sebastian Brendel, který evropský titul obhájil, a stříbrný Serghei Tarnovschi z Moldávie.

Kajakářka Anna Kožíšková byla čtvrtá na kilometru, který pro ženy není olympijskou tratí. Neolympijská čtyřkanoe ve složení Tomáš Janda, Vojtěch Ruso, Radek Miškovský a Jakub Březina byla na stejně dlouhé trati šestá, deblkanoistky Jana Ježová a Lenka Součková obsadily na pětistovce sedmou pozici.

Kajakář Dostál má zlato, kanoista Fuksa dojel na SP v Račicích třetí

Fuksa vyhrál v pátek rozjížďku na kilometrové trati a porazil v ní i Brendela, ale finále se jelo zhruba o tři sekundy rychleji a český kanoista nestačil na favorita ani na osmnáctiletého mladíka z Moldávie. Brendel si připsal pátý titul mistra Evropy v kariéře. Stejné pořadí jako dnes bylo letos i na Světovém poháru v Račicích. Loni na ME na českém kanálu byl Fuksa na kilometru těsně čtvrtý.

Kajakář Jakub Špicar, jenž byl na nedávném Světovém poháru v portugalském Montemoru druhý za mistrem světa Josefem Dostálem, tentokrát na kilometru do jízdy o medaile nepostoupil. Ve finále B obsadil páté místo.

V dnešním odpoledním programu jsou rozjížďky a semifinále na 200 metrů, což pojedou mimo jiné i Fuksa a další olympionik Filip Šváb na kajaku.

Autor: ČTK