130 let
Lukáš Koranda

Lukáš Koranda | foto: ČTK

Kanoista Koranda je vicemistrem světa na pětce

Sport
  •   15:19
SZEGED - Kanoista Lukáš Koranda se stal vicemistrem světa v závodě na vytrvalecké trati 5000 metrů. V Szegedu prohrál pouze s Ukrajincem Michajlem Košmanem, v cíli jej od vítěze dělilo jen 1,164 sekundy. Bronz získal Španěl Jose Luis Bouza, který už za vedoucím duem zaostal o půl minuty.

Dvaadvacetiletý Koranda navázal v této neolympijské disciplíně na bronz z červnového mistrovství Evropy v Bělehradu, kde byl jediným českým medailistou stejně jako v Maďarsku. V Szegedu oplatil porážku Bouzovi, na startu nebyl úřadující evropský šampion Němec Sebastian Brendel.

Stříbro je Korandovým životním úspěchem, mocně ale útočil i na zlato, které prohrál zhruba o půl lodi. "Při finiši jsem si říkal: mistr světa, mistr světa, mistr světa. A nic," zalitoval Koranda. "Ale Ukrajinec jel skvěle. Celé to odtáhl, v závěru jsem sice jeho náskok stahoval, ale neměl jsem na něj. Dal jsem do toho všechno, ale on si to pohlídal," dodal.

Kajakáři Jan Souček a Anna Adamová dokončili pětikilometrový závod na osmých pozicích, jedinou českou finálovou účast na sprinterské dvoustovce proměnily v deváté místo Jany Šebestová s Blahovou.

Česká výprava vybojovala v Szegedu zásluhou čtyřkajaku Davídek, Souček, Trefil, Štěrba a deblkanoe Radoň, Dvořák šest účastnických míst na olympiádu v Londýně. Na předchozích dvou hrách v Aténách a Pekingu startovali vždy jen dva rychlostní kanoisté. Reprezentační trenér Martin Doktor proto mohl MS označit za úspěšné. "Spokojený člověk," konstatoval dvojnásobný olympijský šampion z Atlanty.

A počet míst pro Londýn nemusí být konečný, na jaře se uskuteční ještě dodatečná kvalifikace. "Do všech disciplín, v kterých se ještě pojede o Londýn, stoprocentně nasadíme posádky," uvedl Doktor.

Autor: ČTK