Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Prskavec obhájil zlato, vodní slalomáři mají z ME také stříbro a bronz

Sport

  14:25aktualizováno  14:58
VÍDEŇ (od našeho zpravodaje) - Kajakář Jiří Prskavec obhájil ve Vídni titul mistra Evropy ve vodním slalomu, úspěch jedenadvacetiletého úřadujícího vicemistra světa navíc ve stejném závodě postříbřil další Čech Vít Přindiš. Mezi kanoistkami brala Kateřina Hošková, bronzovou medaili.

Kajakář Jiří Prskavec. foto: ČTK

Prskavec zopakoval loňský triumf z Krakova a kromě Přindiše se k němu nikdo ani nepřiblížil. Oba čistě jedoucí Čechy od sebe dělilo 88 setin, bez chyby absolvoval trať i Hernanz, ale oproti Prskavcovi byl pomalejší o plných 2,38 sekundy.

Stříbrný olympionik Hradilek se dopustil jednoho dotyku, bez něj mohl být těsně čtvrtý. Ve Vídni jej ale trápil bolavý krk vinou vyhřeznuté ploténky a z toho plynoucí potíže s pravou rukou, proto už byl spokojený se samotným postupem ze semifinále. "Já už mám splněno, jsem spokojený," prohlásil ještě před finále.

Ve finále kanoistů, do něhož Češi nepostoupili, slavili pro změnu double Slováci. Zvítězil Alexander Slafkovský před Michalem Martikánem.

Hoškovou připravil o titul jeden šťouch

Doma už má zlato z mistrovství světa 2011 v Bratislavě a stříbro z loňska z Prahy. Teď kanoistka Kateřina Hošková svou sbírku doplnila o jednu evropskou medaili - na šampionátu ve Vídni dojela třetí. Nebýt jednoho šťouchu a za trest dvousekundové penalizace, mohla 29letá slalomářka dokonce slavit titul. Monika Jančová skončila čtvrtá.

Jde sice o neolympijskou disciplínu, na lesku medaile však tento fakt nic neubral. "Po loňské sezoně, kdy jsem nebyla ve finále ani na mistrovství světa ani na Evropě, je tohle zadostiučinění," pronesla Hošková, která si účastí ve finále zajistila start na zářijovém mistrovství světa v USA.

Soupeřky se špičkovaly, naskákaly do vody a při hromadném pádu udělaly do kanoe bronzové medailistky Kateřiny Hoškové díru.

Z medailové oslavy hned za cílem si však česká závodnice odnesla jeden šrám - díru v lodi. Když se k ní nahrnuly soupeřky, aby bronzové ženě závodu gratulovaly, některá z nich jí prorazila "palubu".

"Každá sranda něco stojí. Jen doufám, že to nebylo schválně," říkala. "Ony na mě skočily, spadla jsem do vody, pak se tam připletla jedna loď a já jsem se napíchla. Myslím, že to byla zrovna Monča Jančová, takže jí můžu poděkovat," připomněla Hošková reprezentační kolegyni.

První pomoc? Lepící páska

"Musím se zeptat opravářů od výrobce z Galasportu, co s tím udělají. Vždyť už v pondělí odlétáme do Londýna na Světový pohár," strachovala se kanoistka. "První pomoc bude lepicí páska."

Závod kanoistek byl velmi našlapaný a první tři ženy měly mezi sebou rozestup dvou sekund. "Teď si nevzpomenu, jestli to někdy bylo takhle vyrovnané. A ten šťouch? Škoda, ale zase lepší být třetí než jedenáctý," říkala Hošková, která české výpravě u Dunaje vybojovala první medaili.

"Doufám, že nebyla poslední."

Autor: