Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kanonýr i bojovník proti šikaně. Fantom s čelenkou málem pohřbil šance Dánska, pak ho dotáhl k obhajobě

Mikkel Hansen s trofejí pro vítěze mistrovství světa. foto: Reuters

KÁHIRA/PRAHA - Půldruhé minuty před koncem finále proti Švédsku poslal překvapivou, ale přesnou přihrávku na levé křídlo, z něhož Magnus Landin zvýšil na 26:23. Bylo jasné, že Dánům už druhý titul mistrů světa v řadě nikdo nevezme. Notně se o tento úspěch zasloužil právě autor zmíněné klíčové asistence Mikkel Hansen – nejlepší házenkář světa z let 2011, 2015 a 2018, který Dány kromě dvou zlatých z mistrovství světa dovedl také na evropský trůn v roce 2012 a k triumfu na olympiádě v Riu.
  10:13

„Kluci odvedli fantastickou práci, jsem na jejich výkon hrdý,“ chválil své svěřence vyčerpaný trenér Nikolaj Jacobsen, který nemohl nevyzdvihnout výkon dalšího zásadního strůjce úspěšné obhajoby, brankáře Niklase Landina, jenž se ve finále blýskl skvělou úspěšností zásahů 41 procent. „Musím ho pochválit, předvedl mnoho skvělých zákroků. Stejně jako naše defenziva hrál důležitou roli roli v dosažení vítězství.“

Mohl být za hrobníka medailí

Ovšem zpět k Hansenovi. Nechybělo totiž mnoho a místo za hrdinu mohl být hrobníkem dánských medailových ambicí. Seveřané ve čtvrtfinálovém thrilleru s domácím Egyptem na konci prvního prodloužení vedli 34:33 a měli míč ve svých rukou. 

Mikkel Hansen s trofejí pro vítěze mistrovství světa.
Házenkáři Dánska obhájili titul mistrů světa. Ve finále porazili Švédsko 26:24.

Dohrávali útok, a přestože jim rozhodčí pískli pasivitu, zbývaly soupeři na srovnání ani ne dvě sekundy. Jenže místo toho, aby Hansen míč pustil na zem, automaticky ho odhodil, jako se to roky takticky dělávalo. Jenže nově platí pravidlo, které takovéto zahození v poslední půlminutě trestá červenou kartou a sedmimetrovým hodem.

Egypťané z něj srovnali a ve druhém prodloužení zase vedli o jediný gól oni. „Bylo to pro mě tvrdé,“ líčil Hansen krušné pocity, které tehdy prožíval. Už to vypadalo, že úřadující šampioni pojedou domů a viníkem bude právě Hansen, ovšem poté udělal tentýž přestupek i domácí Ibrahím Almasrí, což Dány zachránilo, a v sedmičkovém rozstřelu pak vydřeli postup vstříc medailím.

Ve všech třech duelech vyřazovací fáze byl fantom Hansen vždy nejlepším střelcem zápasu. Ve finále se famózní levá spojka trefila ze hry šestkrát, k tomu přidala jednu proměněnou sedmičku a k řadě dalších gólů pomohla přesnou přihrávkou na zakončující spoluhráče. Kromě mistrovského titulu z toho bylo podobně jako před dvěma lety také ocenění nejužitečnějšího hráče šampionátu.

Překonal tátu

Trofeje a superlativy patří k levé spojce Paris Saint Germain stejně jako plnovous, dlouhé vlasy a čelenka. Není divu, že je třiatřicetiletý Hansen nejlépe placeným házenkářem v historii a spolu s reklamními aktivitami si ročně vydělá až 2,5 milionu eur. Svou popularitu vkládá prostřednictvím své značky pojmenované podle iniciál a hracího čísla MH24 nejen do byznysu se sportovním oblečením, ale také do charitativní činnosti. Náplní nadace je ochrana dětí před šikanou a zajišťování prostředků pro mládež, která se chce věnovat házené.

K tomu se brzy podruhé stane otcem a třeba synové půjdou v jeho šlépějích. Stejně jako Mikkel, který zkraje kariéry musel často slýchávat srovnání se svým slavným tátou Flemingem. „Je to trochu otrava,“ říkával.

Nyní už je jasné, že veškerá porovnání ztratila smysl.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...