Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kapitán Navrátil: Máme na to, abychom získali salátovou mísu

US Open

  20:30
POREČ (Od zpravodaje LN v Chorvatsku) - Vyzařuje z něj zvláštní klid a přirozený respekt. Jaroslav Navrátil (52) před třemi lety převzal český daviscupový tým a dnes s ním vybojoval postup do prvního finále po devětadvaceti letech. "Máme na to, abychom salátovou mísu vyhráli," říká nehrající kapitán.

Česká radost v Poreči. foto: ČTK

Radek Štěpánek a Tomáš Berdych zvládli dnešní čtyřhru na jedničku a získali proti Chorvatskému páru postupový bod. Je to pro vás splněný sen?

Co může být pro nehrajícího kapitána víc, než dovést tým do finále. Chci klukům za všechno poděkovat, Jeli jsme sem zvítězit, Nečekal jsem ale, že budeme slavit už v sobotu. Klíčové byly úvodní dvouhry, které jsme fantasticky zvládli.

Bylo těžké sledovat v pátek Štepánka, jak se na kurtu trápí šest hodin s Ivem Karlovičem?

Já můžu jen koučovat. O zápase sedím na lavičce a nejsem na kurtu. Bezmocně jsem pozoroval, jak Karlovič servíruje jedno eso za druhým a modlil se, aby už konečně udělal chybu. Karlovič totiž nezvládá údery od základní čáry. Radek si zkušeně podržel podání a dočkal se.

Do deblu jste ale poslal oba páteční hrdiny, nebál jste se, že budou unavení?

Počítali jsme, že utkání na antuce budou dlouhá. Radek toho měl po zápase plné kecky. Všichni jsme ale věděli, že musíme Chorvaty dorazit ve čtyrhře. Zatímco Karloviče dneska bolelo celé tělo, Tomáš s Radkem byli už připravení nastoupit. Tým si bez nich prostě nedokážu představit. Snad se mi do finále někde nezraní.

Není vám líto Lukáše Dlouhého, který letos vyhrál čtyřhru na Roland Garros a US Open a znovu se na něj nedostalo?

Je to pro něj složité. Jenže Tomáš s Radkem ještě nikdy neprohráli. Pro mě je těžké nevsadit na tyhle dva, když mají tak skvělou bilanci a klape jim to.

Čekal jste na začátku roku, že můžete dojít až do finále?

Tuhle loď řídím tři roky a už loni jsem cítil, že mám výjimečný tým. Bohužel to nevyšlo. Jenže letos jsme hráli s těžkými soupeři. Za neuvěřitelný úspěch jsem považoval už fakt, že jsme porazili nejdříve Francii a pak i Argentinu. Teď už věřím, že můžeme salátovou mísu i vyhrát.

Čeká vás Španělsko, které vede nad Izraelci 3:0 a má také jistý postup. Jaký je to soupeř?

Těžký- Určitě bude favoritem finále. Bude se hrát na antuce a navíc mají Rafaela Nadala. Nikdo sice neví, jestli za daviscupový tým nastoupí, ale musíme s ním počítat.

Je velký rozdíl mezi Španělskem s Nadalem a bez něj?

Je strašně nebezpečný a patří mezi nejlepší hráče světa. V Davis Cupu se sice často smazávají žebříčkové rozdíly, ale s ním to bude vždycky těžké. Je však možné, že mu nebude termín zapadat do turnajového kalendáře či bude zraněný.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!