130 let

Kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil (uprostřed) a tenisté Radek Štěpánek (vlevo) a Tomáš Berdych | foto: Reuters

Kapitán Navrátil: S hráči se respektujeme, jinak by to nefungovalo

Davis Cup
  •   21:00
PRAHA - Kapitán Jaroslav Navrátil působí na lavičce při zápasech Davisova poháru klidně. Snaží se nepřenášet na tenisty nervozitu a využívá faktu, že obě ústřední postavy týmu trénoval a umí odhadnout, kdy a jak situaci řešit. "Člověk musí vycítit, co kdo potřebuje, a já to mám o to jednoduší, že poznám, co mají a nemají zažité," řekl Navrátil po semifinálové výhře nad Argentinou, díky které mají tenisté možnost v listopadu v Srbsku obhajovat loňský triumf v soutěži.

Navrátil v minulosti trénoval Radka Štěpánka i Tomáše Berdycha. Oba jsou od roku 2007 osou reprezentace a strůjci úspěchů posledních pěti let. Od roku 2009 jsou potřetí ve finále a před rokem získali po 32 letech pro Česko "salátovou mísu". Díky tomu je Navrátil nejlepším českým i československým daviscupovým kapitánem v historii. "Určitě to hřeje, ale důležité je, že si to sedlo. Musíte mít i štěstí, a to se k nám určitě přiklonilo," řekl Navrátil. "Navíc se kluci sešli, rozumějí si jako lidé, jako hráči, respektují jeden druhého a jdou si za tím," doplnil.

Berdych i Štěpánek jsou silné individuality a každý zcela jiný. Navrátil ale díky tomu, že oba dobře zná, nemá problém jim říci, co je třeba. "Nestalo se, že by oni na něco reagovali ve stylu: Nemluvte! Kraviny neříkám. Čím míň se při zápase mluví, tím daleko míň hráče zatěžuji. Říkám jednoduché, ale zásadní věci." Se Štěpánkem mluví Navrátil při utkání více, s klidnějším Berdychem méně. Oba patří k elitním světovým tenistům, jsou vyspělými hráči, takže ve vztahu s Navrátilem jde o respekt. "Já k nim a oni ke mně, jinak by to nefungovalo," řekl Navrátil.

Za sedm společných let došlo i na drobné krize

Za sedm společných let došlo i na drobné krize, třeba po prohře v Srbsku v roce 2010 si tým mezi sebou určité věci vyříkal. "Radek má výhodu, že všechno řekne na rovinu, když se mu něco nelíbí, a neříká to někde za zády," řekl Navrátil. "Jinak ale problémy nejsou, fungujeme jako tým, což je pro úspěch podstatný." Podle Navrátila je možná nedoceněná ochota Berdycha i Štěpánka oddat se reprezentaci. Táhnou tým sedm let a chyběli jen párkrát.

K TÉMATU

"Vypětí, odpovědnost a fyzickou i psychickou zátěž málokdo ocení, přitom je to obdivuhodné. Většina jiných hráčů si dává pauzu, ale oni jedou všechno," vyzdvihl Navrátil. Tím, že Štěpánek probudil před sedmi lety touhu po trofeji i v Berdychovi, není jejich účast v Davis Cupu o penězích. "Chtějí hrát, chtějí vyhrát, a to je podstatné," řekl Navrátil. Oba hráči už o víkendu říkali, že by měli hrát Davis Cup i v příští sezoně. "Bavili jsme se o tom v šatně a nasvědčuje tomu všechno," přitakal Navrátil.

Navrátilovi je ale jasné, že třeba Berdych může jednou říci, že by se rád soustředil na individuální kariéru a třeba rok vynechal. Ostatně to tak dělají všichni přední hráči a Berdychovi vytoužený grandslamový titul zatím uniká. "Může o tom určitě uvažovat. To se může stát, ale nechci mluvit za něj, to si musí říct on," řekl kapitán.

Kapitán pojede relaxovat na posed

Po vypjatém týdnu čeká kapitána českých tenistů Jaroslava Navrátila příjemná změna. Využije nabídky kamarádů a odjede na Slovensko, kde si odpočine při chytání ryb a u svého nového koníčku - lovení vysoké zvěře. Navrátil je na kapitánské židli v Davis Cupu již osmým rokem. Po týdnu v pražské O2 aréně vyrazí kapitán do přírody.

"Byl jsem zavřený prakticky celý týden a rád si odfrknu. Jedu za kamarády na Slovensko. Udělal jsem si lovecký lístek, zbrojní pas a mám slíbeného nějakého paroháče," řekl. Lovecký lístek si Navrátil udělal letos v březnu a má plno nabídek od kamarádů, kteří mají honitby.  "Táhlo mě to už dávno. Odpočinu si u toho, stačí se dívat a vyčistím si hlavu," prozradil Navrátil, který už střelil i jelena desateráka, chytil kapra dlouhého 105 cm a štiku, co měřila 72 cm. "Výhra v Davis Cupu je ale daleko výš," usmál se.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz