Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kariéru zakončím ve Spartě

Sport

  9:52
PRAHA - Po Patriku Bergrovi získala Sparta další zvučné jméno. Fotbalový brankář Jaromír Blažek (35) opustil německý Norimberk, v jehož dresu sestoupil do druhé bundesligy a s pražským klubem podepsal dvouletou smlouvu s opcí. Ve Spartě by měl nahradit gólmana Tomáš Poštulku, kterému na Letné končí smlouva.

Staronový gólman Sparty Jaromír Blažek foto: Lidové noviny

Proč jste se rozhodl vrátit zpátky do Sparty?

Především proto, že o mě Sparta měla zájem a v Norimberku mi skončila smlouva. Klub sestoupil, neuplatnil mi opci na druhou ligu a tím pádem jsem byl volným hráčem. Navíc vedení Norimberku jasně dalo najevo, že s námi staršími hráči už nepočítá.


Rozhodl jste se během Eura nebo už dříve?

První náznaky jsem měl během Eura od Honzy Stejskala. Ptal se mě, jestli bych to vzal. Po šampionátu jsem už byl rozhodnutý.


Mělo na vaše rozhodování vliv i to, že se vracíte do známého prostředí?


Samozřejmě. A jsem rád, že to vyšlo. Chci Spartě co nejvíce pomoci v příští sezoně.


Čekal jste, že se z Norimberku vrátíte takhle rychle?

Nečekal. Představoval jsem si svůj konec v Norimberku jinak. Sestup byl zklamáním, ale návratem do Sparty jsem si hodně zlepšil náladu.


Co si od svého návratu slibujete?

V minulé sezoně Sparta nevyhrála titul, takže mým cílem bude tohle napravit. A také - zahrát si Ligu mistrů.

 
Vracíte se do role  jedničky?

Na tím jsem zatím vůbec nepřemýšlel. Dnes jsem teprve podepsal smlouvu, mám před sebou dovolenou a snažím se vůbec nemyslet na fotbal.


Co si z bundesligy přinášíte zpět do Čech?

Hlavně velký zážitek z toho, že jsem si mohl zahrát německou ligu. Užil jsem si bundesligu tak, jak jsem si ji představoval - s plnými stadiony a výbornou kulisou. Byla to pro mě obrovská životní zkušenost, kterou určitě ještě zužitkuji. A také jsem velmi rád, že se mi podařilo poznat německou mentalitu.


Je vám 35 let, jak dlouho ještě plánujete chytat?

Smlouvu ve Spartě jsem podepsal na dva roky, takže zhruba do té doby.


To znamená, že kariéru zakončíte ve Spartě?

Myslím si, že to tak nejspíš dopadne. I když vím, že nepatřím mezi nejmladší. Kdyby třeba přišlo zranění, možná bych musel skončit dřív. Mám ale do fotbalu pořád velkou chuť.


 

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...