Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Karolína Plíšková vyřadila na US Open Ivanovičovou, dál jde i Kvitová

US Open

  18:37
NEW YORK (od našeho zpravodaje) - Minimálně tři tenistky z Česka budou bojovat o osmifinále US Open. Karolína Plíšková do 3. kola grandslamového turnaje postoupila poprvé v kariéře, když porazila bývalou světovou jedničku Anu Ivanovičovou ze Srbska 7:5, 6:4. Maximum si v New Yorku vylepšila také Barbora Záhlavová-Strýcová po třísetové bitvě s Rumunkou Monikou Niculescuovou. A Petra Kvitová zvládla český souboj s Petrou Cetkovskou.

Petra Kvitová. foto: ČTK/AP

Na kurtu Louise Armstronga začal den českých tenistek skvěle. Dvaadvacetiletá Plíšková si vyšlápla na osmou nasazenou Ivanovičovou. Diváci ocenili její odvážnou a dostatečně důraznou hru i dělový servis s velkým počtem es. "Hrála jsem dobře, měla jsem těžkou soupeřku. Jsem ráda, že jsem vyhrála," řekla Plíšková v rozhvoru na kurtu. "Určitě to byl můj nejlepší letošní zápas."

A dost možná to byl zápas, který talentovanou hráčku posune o kus dál. Češka záhy prohrávala 1:3, ovšem správně vycítila, že Srbka není moc jistá na servisu, třemi gamy otočila stav a i když pak ztratila ještě jednou své podání, dostala velkou šanci k získání prvního setu.

„Taktika? Soustředit se na sebe“

Za stavu 5:5 totiž Ivanovičová i kvůli dvěma dvojchybám odevzdala servis české soupeřce a Karolína Plíšková za 45 minut rázným forhendem ukončila první set.

Ve druhé sadě měla srbská tenistka namále v pátem gamu, kdy znovu udělala dvojchybu a pak zabila jednoduchou smeč do sítě. Třemi esy (jedno bylo z druhého podání) ještě hrozbu odvrátila, ale další dva servisy si Ivanovičová prohrála.

Karolína Plíšková v zápase proti Aně Ivanovičové.

Za stavu 4:4 dopadl míček z rakety Karolíny Plíškové na lajnu, Srbka si vzala s vystrašeným výrazem jestřábí oko. Jako by už tušila, že čtvrtek prostě není její den...

Česká hráčka utkání na podání ukončila a raduje se z nečekaného vítězství. Vždyť Ivanovičová vypadla na US Open takhle brzo poprvé od roku 2009. Zato Plíšková se těší na premiérovou účast ve 3. kole. Její soupeřkou bude Casey Dellacquaová z Austrálie. "Neměla jsem nějak složitou taktiku. Soustředila se na sebe a na svou hru. Šla jsem si to na kurt užít," uvedla.

Záhlavová-Strýcová bojovala přes dvě hodiny

Uf, Báro, to byla šichta! Wimbledonská čtvrtfinalistka potvrzuje dobrou formu také na kurtech ve Flushing Meadows, ovšem utkání 2. kola proti Niculescuové vůbec nebylo snadné.

Záhlavová-Strýcová potřebovala k postupu tři sety a celkem 136 minut. Zápas ovlivnily brejky, soupeřky si svůj servis prohrály dohromady 16krát. Češka ve statistice využitých brejkbolů (celkem jich bylo 32) Rumunku nakonec předčila a zvítězila i v celém duelu.

V první sadě zabrala až za stavu 2:5, vymazala však pouze jednu ztrátu podání a Niculescuová vyhrála první set. Ve druhé sadě se naplno rozjela oboustranná selhání při servisu. Brejk, re-brejk, brejk, re-brejk... Záhlavová-Strýcová tento rytmus narušila za stavu 4:2 a náskok už udržela.

Podobně divoký byl i start do třetí sady, od stavu 2:2 však už česká tenistka nezaváhala a došla si pro postup do 3. kola. Po třech předchozích nezdarech už v prvním zápase je to příjemná změna. Záhlavová-Strýcová teď může narazit na kanadskou hvězdičku Eugenii Bouchardovou.

Kvitová v českém souboji vyřadila Cetkovskou

V cestě za wimbledonským triumfem musela Kvitová zdolat tři krajanky a už ve 2. kole newyorského grandslamu jí osud zase přichystal duel s kamarádkou z Prostějova. Kvitová si opět poradila a dál platí, že letos ještě české derby neprohrála. Tohle bylo její deváté...

"Bylo to dost nervozní, protože dvě Češky stály proti sobě," uznala vítězka v rozhovoru na kurtu. "Musela jsem překonat těžkou chvíli v prvním setu, když jsem přišla o podání."

Výkon Kvitové rozhodně nebyl tak suverénní jako v úvodním zápase. Turnajová trojka přitom měla dva brejkboly na 5:1, ovšem vlastními chybami nabídla Cetkovské šanci zdramatizovat první set. Cetkovská třemi gamy v řadě vyrovnala, ovšem favoritka nakonec zvítězila 6:4 díky dalšímu ukořistěnému podání.

Kvitová se uklidnila, méně kazila a potřebný náskok získala už na úvod druhé sady. Cetkovská bojovala i za stavu 0:3, kdy postupně vymazala čtyři brejkboly. Ale její soupeřka na servisu nezaváhala a pohlídala si postup.

"Jsem ráda, že jsem tu zatím neztratila set. A těším se na další zápas," řekla Kvitová. Její příští soupeřkou bude Srbka Aleksandra Kruničová.

"Když jsem měla čas a prostor tvořit, snažila jsem se měnit rytmus. Jenže jakmile Petra hraje ty své dlouhé balony k lajnám, nedá se dělat skoro nic. Měla jsem šanci za stavu 4:4, 30-30. Jenže tam jsem se párkrát špatně rozhodla. Když proti Petře neproměníte jednu dvě šanci, je hotovo," zhodnotila zápas Cetkovská.

Výsledky US OPEN

Dvouhra - 2. kolo:

  • Karolína Plíšková - Ivanovičová (8-Srb.) 7:5, 6:4, Pennettaová (11-It.) - Rogersová (USA) 6:4, 6:3

Záhlavová-Strýcová - Niculescuová (Rum.) 4:6, 6:4, 6:2

Kvitová - Cetkovská 6:4, 6:2

Autor: