Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Katarský zázrak se nekoná. Házenkářský titul patří Francii

Sport

  19:09
DAUHÁ - Do boje o titul došli, avšak na zlato si nesáhnou: házenkáři domácího Kataru prohráli ve finále mistrovství světa s Francií po boji 22:25 (11:14). Vítězové se tak po čtyřleté pauze vracejí do role nejlepšího týmu planety a navázali na své triumfy z let 2009 a 2011. Finále odřídili čeští sudí Václav Horáček a Jiří Novotný.

Nyokas z týmu Francie foto: Reuters

Ve spektakulární hale Lusail uprostřed katarské pouště kouč Valero Rivera vztekle mával zelenou kartou, s níž trenéři žádají o oddechový čas - a při něm doslova seřval zamlklé reprezentanty Kataru sesbírané z rozličných krajin.

Tentokráte narazili na soupeře, který byl nad jejich síly. S Francií rychle prohrávali 5:9 a byť poté celý duel mohutně dotahovali, na obrat už to nestačilo. Právě skvělý nástup rozhodl o tom, že katarský sen skončil a Francie slaví další titul.

Katar se utkal o titul s Francií
Házenkáři Kataru
Francouz Narcisse
Nyokas z týmu Francie

Její generace šampionů je výjimečná: mužstvo neustále doplňované o další osobnosti vyhrálo poslední dvě olympiády, loňské Euro i aktuální turnaj, k tomu dobylo i další zlata na předchozích kontinentálních i světových šampionátech. Francie se nově osamostatnila na čele historického žebříčku MS; pět titulů jako ona ještě žádná země nezískala.

Jeden z klíčových bodů večera? To, že čeští rozhodčí Horáček s Novotným nedopustili pokračování často oprávněných stížností katarských soupeřů na výkony sudích.

Příklad: hned v úvodu neuznali gól jednoho z mnoha naturalizovaných cizinců Markoviče pro útočný faul - a obratem zapískali po protiútoku sedmimetrový hod pro Francii; obě situace přitom v předchozích duelech, hlavně v semifinále s Polskem, bývaly posuzovány spíš opačně. Celkově Češi utkání odřídili bez větších potíží.

Mistrovství světa v házené mužů v Kataru:

Finále: Katar - Francie 22:25 (11:14).

O 3. místo: Polsko - Španělsko 29:28 po prodloužení (24:24, 13:13).

Francie těžila i z toho, že v průběhu turnaje spořila síly. Opět se rozjížděla pozvolna, s Českem třeba ve skupině zvítězila jen o tři góly, ale pro nejcennější vítězství si došla i tak.

Katar sice nemá zlato, avšak splnil hlavní úkol: zpropagovat sport v regionu. „Země Perského zálivu potřebujeme,“ prohlásil v den finále šéf světové házené Hassan Moustafa: „Nejen Katar, ale i Bahrajn, Saúdskou Arábii a další, je to důležitý trh.“

Probuzení ze sna

Katarská „cizinecká legie“ přes finálovou porážku zažila dva týdny euforie a místní vládci to oceňují. Neověřitelné informace hovořily o až absurdně znějících prémiích v podobě milionu dolarů, vozu maserati a luxusního bytu pro každého...

„Žijeme svůj sen a nechceme se probudit,“ říkal pivot Borja Vidal před finále: „Ušli jsme dlouhou cestu a získali podporu celého národa, už teď na sebe můžeme být hrdí.“

Což platí i přes porážku. Katarské stříbro, jakkoli poznamenané spory o „nakupování“ hráčů i kontroverzními výroky sudích, je premiérovou mimoevropskou medailí v historii světových šampionátů.

Jeden momentálních hrdinů bohatého emirátu, trenér Rivera, se pak mohl stát vůbec prvním koučem, který by na mistrovství světa získal zlato se dvěma různými zeměmi - na předchozím turnaji v roce 2013 dovedl k triumfu rodné Španělsko.

To mu šampioni z Francie překazili. Přesto bude při vzpomínkách na turnaj v poušti ústředním motivem nikoli další vítězství pro Karabatiče a spol., nýbrž neuvěřitelná cesta pořadatelské země až do boje o titul.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.