Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kateřina Emmons: Cesta zpět na vrchol se trochu zpomalila

Sport

  15:00
PRAHA - S přáním co nejdříve vyléčit trable s pravou kyčlí přiletěla Kateřina Emmons (26) z ­Ameriky do Česka. Olympijská šampionka ve střelbě si na léto s­ sebou do vlasti vzala i manžela Matthewa a roční dcerku Julii.

Nejlepší česká střelkyně Kateřina Emmons s dcerkou Julií a manželem Mattem. foto: www.sport-invest.cz

Kyčel vás zlobila už při posledním závodě Světového poháru ve Fort Benningu, kde jste ve střelbě ze vzduchovky skončila až jednadvacátá. Jak jste si zranění přivodila?
Přesně ani nevím. Problémy se asi nastřádaly, nejednalo se o náhlé zranění, jaké se přihodí třeba při běhu. Už před Fort Benningem jsem cítila, že to není ono, nestřílela jsem dobře. Tělo se nechtělo uvolnit. Poslední rány při závodech už se pomalu nedaly vydržet.

Když už jste dorazila s rodinou do rodné vlasti, zřejmě se vydáte pro pomoc k Pavlu Kolářovi, na jehož zlaté ruce se pějí ódy...
Dvakrát už mně pomáhal na olympiádě. Je to úžasný člověk, hodně ho obdivuju. Psala jsem podle něj i bakalářskou práci. Samozřejmě, že bych se k němu ráda dostala, ale má plno práce a určitě spoustu jiných, akutnějších případů. Zatím mám domluvenu jednu schůzku s fyzioterapeutem v Plzni. Uvidíme, jak se všechno vyvine.

Na co se v Česku v příštích týdnech nejvíc těšíte?
Po náročné cestě z New Jersey, kde jsem měla tréninkový kemp, se teď nejvíc těšíme především na sprchu a postel. A taky na pivo.

Mistrovství světa v Mnichově začíná v závěru července. Hodláte do té doby odpočívat a léčit si kyčel, anebo se vydáte do Bělehradu na Světový pohár?
Potřebuju se dostat do závodní atmosféry, takže do Bělehradu zamířím. Střílet tam budu, i když to asi nebude v mém podání zrovna tah na vítěznou branku.

Nesouvisí snad vaše potíže trochu i s faktem, že si tělo po porodu teprve složitě zvyká na zátěž?
Asi ano, změny v lidském těle jsou po porodu přirozené. Asi budu muset nějaké věci změnit. Určitě jsem nečekala, že po návratu hned vyhraju Světový pohár v Sydney. Všechno začalo tak dobře, takže teď cítím trochu zklamání, protože ten postup vzhůru se malinko zpomaluje. Snad ale řešení najdu.

Před časem jste vykládala, že vaše vzduchovka je už poněkud vyšeptalá. Ještě s ní snad objíždíte závody?
Jistě. Je to sice už stará dáma, ale pořád střílí výborně. Jen potřebuje, aby se pro ni našly ty nejlepší broky.

Jak se ale ty nejlepší broky dají najít?
Já té chemii taky nerozumím. Ve fabrice se vzduchovka upevní a teprve pak se z ní střílí a zároveň se porovnává kvalita broků.

Mimochodem, stačila jste v Americe, kde žijete, volit?
To bych musela až do Washingtonu. Výsledek voleb jsem ale přijala s dobrými pocity. Snad to tady teď půjde k lepšímu. Nechme se překvapit.