Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kauza Renault: šéfové Briatore a Symonds přiznali vinu a odcházejí

Sport

  13:34aktualizováno  14:56
PAŘÍŽ - Nečekaný spád nabral skandál ve formuli 1 v kauze Renaultu a údajného úmyslného havarování jezdce Nelsona Piqueta v loňské VC Singapuru. Dnes totiž na své funkce rezignovali vlivný šéf francouzské stáje Flavio Briatore a hlavní inženýr Pat Symonds. Zasedání Mezinárodní automobilové federace, které má rozhodnout po o případném potrestání stáje, má proběhnout v pondělí 21. září.

Zdemolovaný vůz Piqueta. foto: AFP

O CO JDE V KAUZE RENAULTU

Až do pondělního slyšení navíc nebude tým podávat žádné komentáře. Stáj měli na slyšení reprezentovat právě Briatore a Symonds. Renaultu hrozí vyřazení ze šampionátu.

FIA začala rok starý případ prošetřovat koncem srpna, kdy propuštěný jezdec Renaultu Piquet brazilské televizi řekl, že mu vedení týmu nařídilo v Singapuru havarovat. Z jeho nehody měl těžit týmový kolega Fernando Alonso, který skutečně díky přítomnosti zpomalovacího vozu na trati dohnal ztrátu na ostatní vozy způsobenou brzkým tankováním a dojel si pro jediný triumf v sezoně.

Renault dosud verzi o úmyslné nehodě Piqueta odmítal. Briatore dokonce kvůli údajnému křivému obvinění a pokusu o vydírání podal na pilota i jeho slavného otce, trojnásobného mistra světa Nelsona Piqueta, trestní oznámení.

Devětapadesátiletý obchodník Briatore se pohybuje ve světě formule jedna dvě dekády. V 90. letech šéfoval Benettonu a pod jeho vedením získal tým v letech 1994 a 1995 Pohár konstruktérů a Němec Michael Schumacher titul mezi jezdci. Stejný úspěch mu přinesl jeho španělský chráněnec Alonso v letech 2005 a 2006 v Renaultu.

Briatore byl vzhledem ke svým dlouholetým zkušenostem jednou z hlavních postav asociace týmů FOTA. Muž s pověstí bonvivána a playboye je zároveň obchodním partnerem šéfa seriálu Bernieho Ecclestona, společně vlastní druholigový anglický fotbalový tým Queen's Park Rangers.

Autoři: ,