Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Serena Williamsová po nečekané prohře: Každý proti mně hraje skvěle

US Open

  13:39
LONDÝN/PRAHA - Sedmnáctkrát v kariéře vyhrála grandslamový turnaj, ale letos se po dlouhé době zatím nedostala ani do čtvrtfinále. Americká tenistka Serena Williamsová už nedominuje jako dřív. „Budu dál bojovat. To je všechno, co můžu dělat,“ řekla po šokujícím vyřazení z Wimbledonu.

Serena Williamsová. foto: ČTK/AP

Není lehké být Serenou. Tohle si myslí nositelka slavného tenisového jména. "Každý proti mě hraje životní zápas. Jsem si jistá, že v dalším utkání to bude stejné," prohlásila Williamsová na tiskové konferenci. „Takže pokaždé, když jdu na kurt, musím být stokrát lepší. Jinak to bude problém.“

Bylo krátce po sobotním duelu na kurtu číslo 1, který rozsvítil jinak ubrečený Londýn. Pětinásobnou šampionku travnatého podniku vyprovodila ve 3. kole Alizé Cornetová z Francie. Poražená Američanka se z toho těžko vzpamatovávala. „Nevím,“ začínala odpověď na řadu otázek.

Cornetová: Hrála jsem srdcem

Dosud Alizé Cornetová na žádném turnaji velké čtyřky neporazila nikoho z elitní dvacítky. Až na 14. pokus slaví výhru - rovnou nad Serenou Williamsovou, světovou jedničkou.

„Ani nevím, jak jsem to dokázala,“ vyprávěla euforicky. „Hrála jsem srdcem a pomohli mi diváci.“

Francouzka také radostí políbila uctívaný povrch, tedy wimbledonskou trávu. „Je to jako sen, ale musím se soustředit na další zápas. Turnaj pro mě nekončí.“

„Dělala málo chyb. Já jsem jich pár udělala. Ale ona hrála opravdu dobře,“ uznala. Cornetová navíc skolila slavnou soupeřku podruhé za sebou, v semifinále v Dubaji na tvrdém povrchu zvítězila 6:4, 6:4.

„Ale tohle byl jiný zápas. Nemyslela jsem na to,“ ujistila Serena W. a dál rozvíjela svou úvahu o žádané kořisti na okruhu WTA. „Nevím, proč to tak je, ale proti mně je to tak pokaždé. Hráčky hrají najednou úplně jinak. Na druhou stranu je to skvělé. Je to velká výzva, hrají se díky tomu nádherné zápasy. Musím na to být prostě připravena.“

Že by skončila hvězdná Serena Williamsová sezonu 2014 bez čtvrtfinále grandslamu? To se stalo vhistorii pouze dvakrát: když v roce 1998 začínala a před osmi lety, kdy kvůli zranění byla schopná odehrát pouze čtyři turnaje a vypadla z první stovky světového žebříčku.

Navíc si to ani nepřipouští. „Do tohohle zápasu jsem hrála docela dobře. Opravdu jsem před turnajem dřela. Ale to se občas stává. Netrénovala jsem pro dnešek, ale třeba pro zítřek. Musím prostě pokračovat dál.“

Američanka byla tak znechucená, že možná starší sestře Venus odřekne účast ve wimbledonské čtyřhře.

Mimochodem, naposledy ani jedna Williamsová nehrála v Londýně dvouhru také druhý týden právě ve zmiňovaném roce 2006.

Zklamaná Serena Williamsová.

Ovšem odborníci radí: "Ještě Serenu neodepisujte!"

Dopředu žene 32letou veteránku vidina 18. grandslamového titulu, čímž by vyrovnala v historické tabulce Chris Evertovou a Martinu Navrátilovou. "Vím, že můžu být lepší. Mám na to udržet se na špičce. To mě motivuje," řekla a zopakovala slova o tvrdé dřině, poučení z chyb a tak dále.

Podobně však hovořila i po pařížském selhání. Tak uvidíme, co předvede Serena Williamsová v srpnu na domácím US Open.

Autor: