130 let

Karolína Plíšková na US Open. | foto: instagram- Karolína Plíšková

Kde si hoví tenistky. VIP lóže mají letos na US Open netradiční nájemníky

Sport
  •   8:49
New York - Roušky. Dojíždění. Zákaz přibližování. Pobyt v bublině na US Open je spíš pruda. Až na jednu výjimku... Obyčejně se odtud kochají pohledem na modro-zelenou scénu zvlášť movití podnikatelé nebo celebrity. V lóžích pro zvlášť důležité návštěvníky největšího tenisového stadionu na světě se popíjí, klábosí, ochutnávají se všelijaké laskominy a třeba se i domlouvají zatraceně velké obchody. V neveselých pandemických časech ovšem do Centra Billie Jean Kingové nesmějí ani tihle nejprominentnější diváci.

A tak pořadatele newyorského grandslamu napadlo zapůjčit VIP prostory 32 nasazeným dámám a 32 nasazeným mužům. Upravili pro ně 67 z 80 „boxů“, jakýchsi malých bytů. Vyměnili část nábytku, aby se dal snáz dezinfikovat. Nastěhovali do nich masážní lůžka, zapojili kávovary a ledničky napěchovali nápoji.

Karolína Plíšková na US Open.
Po Karolíně Plíškové vypadla z Western & Southern Open také Petra Kvitová.

Jinak spíš rozpačití obyvatelé tenisové bubliny jsou nadšení. „Super. Určitě nejlepší věc, kterou tady pro nás připravili!“ lebedí si dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová.

Podobné pocity vyvolala pozornost od organizátorů rovněž u dalších Češek – turnajové jedničky Karolíny Plíškové, Markéty Vondroušové i Karolíny Muchové.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

‪Background of @usopen

Příspěvek sdílený Karolina Pliskova (@karolinapliskova),

Plíšková na sociálních sítích vystavila fotku ze svého panství krátce po příletu do New Yorku. Muchová v příjemném soukromí natočila klip, v němž za kytarového doprovodu kondičního trenéra Jaroslava Blažka zpívá v angličtině vlastní vtipnou píseň o strastech života v bublině.

Vondroušová si v útulném apartmánu krátí chvíle mezi zápasy a tréninky hraním karet nebo člověče, nezlob se s koučem Janem Hernychem: „Ani se moc nehádáme. Je bezva, že nemusíme koukat do zdi. Když jsem přišla ze svého zápasu, sledovala jsem na vlastní oči Káju Plíškovou.“

Zobrazit příspěvek na Instagramu

How we shortening our time in between practises @usopen @wta @adidastennis ——————————— Well here I though Before I go today to work I will write a short report About the bubble in NY✍ was 3 days of calm Now I got bit stressed Waiting for the results Of my covid test Lets get some coffee Cuz I made it through Luckily there is just 20 people standing in a queue On my way to the shuttle Where did I leave my brain? Forgot to fill out questionarie Like I do every day.✅ My god my god So many things to discuss But thats all right we still have like 2 hours In the bus its all good, all fine Lets be satisfied Even though we cant hang out And gotta stay inside We still can play and do what we love Might make us more unite It Might make us unite You never know‍♀️ Ashe’s stadium See the words of a wise man “Start where you are. Use what you have. Do what you can”. Feeling so blessed Its such a magical place now everyone wearing mask So I cant recognize one face And no fans, not easy But when in the zone I can hear you clapping Right from your chair at home Stands may be empty And its quite a contrast But US OPEN 2020 You still will be a blast So thanks to all who’s watching n cheering for our sport We Starting on monday And its not gonna be short Have fun, enjoy y’all See you on the court.

Příspěvek sdílený Karolína Muchová (@karolinamuchova),

Kvitová, Plíšková, Vondroušová i Muchová vkročily do grandslamového klání úspěšně. Vítězství je udržela v turnaji a prodloužila jejich pobyt v lóži, kterou by naopak v případě porážky některé z nich převzala čekatelka, jež je zrovna nejvýše umístěnou hráčkou na žebříčku WTA.

Nejvíc se o vítané výsadě v pondělí rozpovídala Kvitová. Aniž by působila ufňukaně, prostě konstatovala, že jí hotel na Long Islandu připadá ponurý, dohled na dodržování odstupů nebo nošení roušek tuze přísný a dojíždění do areálu v Queensu poněkud úmorné.

V lóži ovšem našla svůj malý ráj. Oázu života.

„Připadám si v něm jako v našem týmovém obýváku, ve kterém si čtu, volám příbuzným a kamarádům.“

„Přivezla jsem s sebou repráčky, takže si pouštíme česká rádia a písničky.“

„Zvlášť oceňuju mašinu na kafe i vlastní záchod, takže nemusíme nikam vybíhat.“

K vybavení patří rovněž dvě televize, dva gauče a lehátko, na němž Kvitovou mučí její osobní fyzioterapeut Florian Zitzelsberger.

Levačka z Fulneku se občas mrkne, kdo dole na dvorci trénuje. Plánuje, že se někdy podívá na pár gamů, pakliže ji zláká některý ze zápasů. „Ale na koukání moc nejsem, přehánět to nebudu,“ tvrdí.

Pobavilo ji, že hned vedle bydlí bulharský fešák Grigor Dimitrov: „Vídali jsme se nedávno během tréninků v Monte Carlu a teď jsou z nás pro změnu sousedi v New Yorku.“

Ani v zapůjčených boxech se tenisté nesmějí nějak sbližovat. Jejich přítomnost však lehoučce oživuje jinak zoufale pustý kolos zvaný Ashe Stadium. Díky nim není v něm při utkáních naprosté mrtvo.

Vrátí-li se US Open v následujících letech do normálu a znovu vpustí do areálu obecenstvo, tenistky a tenisté už nejspíš podobnou příležitost nedostanou.

Aspoň kvůli ní tak možná budou na jinak prazvláštní ročník 2020 vzpomínat s potěšením.

Autor: Karel Knap