Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kdo chce medaili, musí běžet pod 9,80, věští Gay

Sport

  20:38
LONDÝN - Olympijské medaile ze stometrového sprintu budou podle jednoho ze spolufavoritů Tysona Gaye k mání pouze za časy pod 9,80 sekundy. Exmistr světa očekává historický závod, aniž by při něm nutně musel padnout světový rekord.

Tyson Gay foto: Reuters

"Jsem přesvědčený o tom, že na pouhý zisk medaile bude třeba běžet 9,7," řekl Gay agentuře Reuters v Monaku, dějišti pátečního mítinku Diamantové ligy, kde poběží štafetu. "A je šílené pomyšlení, že je to v možnostech hned čtyř nebo pěti lidí," dodal devětadvacetiletý Američan.

Čtěte také

V konkurenci jamajský hvězd světového rekordmana Usaina Bolta (9,58), letošního lídra tabulek Yohana Blakea (9,75) a bývalého světového rekordmana Asafy Powella (9,72) a také vítěze americké kvalifikace Justina Gatlina (9,80) proto očekává superrychlý závod. Sám má osobní rekord 9,69, byť už z roku 2009; letos běžel nejlépe 9,86.

Na olympijských hrách dosud čas pod 9,80 zaběhl pouze Bolt, který před čtyřmi lety v Pekingu vytvořil tehdejší světový rekord 9,69. Na zisk olympijského zlata v Londýně bude podle Gaye nutné takový čas minimálně zopakovat. "Jsem přesvědčený, že je v mých silách běžet pod 9,70. A nemyslím si, že mám na výběr (pokud chci zvítězit)," uvedl Gay.

Trojnásobný mistr světa z Ósaky 2007 ještě nemá ve sbírce žádnou olympijskou medaili. V Pekingu jej limitovalo zranění z národní kvalifikace. "Tahle medaile je ten chybějící kousek. Jsem si jistý, že ji mohu získat," dodal.

Autor: