130 let
Roman Kreuziger a Alexander Vinokurov.

Roman Kreuziger a Alexander Vinokurov. | foto: www.astana.lu

Kdo potáhne Kreuzigera k triumfu na Giru? Dopingový hříšník Rebellin

Sport
  •   15:18
ŘÍM - Českému cyklistovi Romanu Kreuzigrovi by mohl při tažení za vítězstvím na Giro d'Italia pomáhat italský veterán Davide Rebellin, kterému krátce před květnovým závodem vyprší dvouletý trest za doping. O devětatřicetiletého jezdce se podle serveru cyclingnews.com zajímá kazašská stáj Astana, která ho chce získat právě jako pomocníka pro Kreuzigra.

Rebellin, jenž kvůli dopingu přišel o stříbrnou olympijskou medaili z Pekingu, nadále tvrdí, že je nevinen. Potrestán byl spolu s dalšími pěti sportovci na základě dodatečného otestování vzorků z her v Číně. Všichni měli pozitivní test na zakázanou látku CERA, která je vylepšenou verzí krevního dopingu EPO.

"Nikdy jsem CERA nebral. Kdybych dopoval, nejel bych na olympiádu. Nejsem hlupák, věděl jsem, že ty látky už dokážou snadno zjistit," řekl listu La Stampa několikanásobný vítěz prestižních jarník klasik. Podle něj došlo k chybě.

"Myslím, že zaměnili zkumavky nebo ty vzorky špatně uchovávali. V Pekingu jsem odevzdával vzorky třikrát, vždy do dvou zkumavek. Ale pak mi řekli, že mých vzorků byl sedm a jeden byl pozitivní. A co ty ostatní?" uvedl Rebellin.

Tvrdí, že odevzdával vzorky jen za přítomnosti čínských pracovníků. "Nikdo z nich nemluvil jiným jazykem. Nikdo neví, kde ty vzorky byly," řekl cyklista, jenž proti odebrání medaile dlouho bojoval, ale neuspěl ani s odvoláním ke sportovní arbitráži v Lausanne.

K závodům se může vrátit 27. dubna a navzdory svému věku se chce znovu rvát v pelotonu. "Během těch dvou let jsem trénoval skoro každý den a brzo podepíšu smlouvu s novým týmem. Zvažuju dvě nabídky, jedna je z ProTour. Chci dokázat, že jsem nevyhrával díky dopingu," dodal Rebellin.

Autor: ČTK