Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Když padají ceny lístků a tleská se jen z povinností. Finále bez Sereny neuchvátilo

US Open

  15:53
NEW YORK (Od našeho zpravodaje) - Měl to být den, kdy se Serena Williamsová navždy zapíše do tenisové historie, když získá jako čtvrtá žena tenisový grandslam v jednom kalendářním roce, tedy přesně po 16 letech od své první životní výhry na grandslamovém turnaji. Jenže nakonec bylo všechno trochu jinak...

ZAPLNĚNÉ HLEDIŠTĚ. Ženské finále provázela skvělá atmosféra. Na snímku je servírující Roberta Vinciová. foto: Reuters

Nebylo určitě náhodou, že se finále ženské dvouhry poprvé v historii US Open vyprodalo rychleji než to mužské. Novináři celý týden spekulovali, že by do New Yorku mohla dorazit Steffi Grafová, která jako poslední získala grandslam v roce 1988, aby Sereně předala vítěznou trofej.

Ještě v pátek ráno se na internetu nabízel v průměru jeden lístek na finále za neuvěřitelných 1 530 amerických dolarů!

Vyřazení superfavoritky už v semifinále však s Amerikou otřáslo. Renomovaný deník New York Times, který se soustředí převážně na mezinárodně politické události, umístil prohru Sereny na titulní stránku celých novin a věnoval ji celé tři strany v osmistránkové sportovní sekci.

SERVIS. Flavia Pennettaová během finále US Open.
UŽ JEN KOUSEK. Flavia Pennettaová se natahuje po míčku.

Po porážce Sereny šly ceny vstupenek prudce dolů a na internetu byly najednou z druhé ruky k dispozici za průměrně za 370 USD.

Také oba mužští finalisté, Djokovič a Federer, byli na tiskových konferencí dotazováni na vyřazení světové hráčky číslo jedna, o ničem jiném se v médiích či webových serverech nemluvilo.

Samotné finále sice nabídlo důstojnou atmosféru, ale elektrizující napětí, které by s sebou přinesla Serena a její snaha o grandslam, bylo to tam.

Jako by někdo propíchl nafouknutý balónek. Stadión Arthura Asheho ve Flushing Meadows byl vyprodán a mezi 23 771 diváky šlo najít řadu předních celebrit, ale ohlušující potlesk v ohromném kotli největšího tenisové stadiónu na světě během zápasu nezazněl.

Dorazili sice herci Robert Redford, Bradley Cooper, Stanley Tucci, Michael Douglas s manželkou Catherine Zetou-Jonesovou, Queen Latifah, folkový zpěvák Dave Taylor či basketbalista NBA Dwayne Wade, nechybělo ani tradiční slavnostní zahájení plné amerických vlajek.

Fanoušci svoji přízeň rozdělovali spravedlivě mezi obě finalistky a oceňovali každý povedený míč. Ale nic víc.

Stylové loučení. Pennettaová ovládla US Open, pak oznámila konec kariéry

Italskou radost však ani utlumená atmosféra nemohla narušit. Obě finalistky se svými úsměvy a upřímností si získaly newyorské publikum. Na první celoitalské finále v historii grandslamů zavítal dokonce premiér Itálie Matteo Renzi, aby podpořil své krajanky.

Na Robertě Vinciové se projevila únava z pátečního semifinále proti Williamsové, a tak triumf na US Open mohla slavit zkušenější a o rok starší Flavia Pennettaová, jež sice ve světovém žebříčku se v pondělí posune již na šestou příčku, ale která zároveň oznámila, že se na konci roku rozloučí s aktivní tenisovou kariérou.

„Nikdy jsem si nemyslela, že vyhraju US Open, o to příjemnější bude s touto trofejí odchod ze světa profesionálního tenisu,“ prohlásila šťastná vítězka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!