Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Válka o český sport? Soudy řešily tři žaloby na páteční volby vedení Českého olympijského výboru

Sport

  21:51aktualizováno  22:11
Praha - Soud předběžným opatřením zakázal Českému olympijskému výboru uspořádat v pátek volby vedení, informoval média předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl. Jím vedená organizace, která je s dvaceti členskými svazy a více než 563 tisíci členy druhou největší sportovní organizací v Česku, napadla náhradní způsob volby u Městského soudu v Praze. ČOV tuto informaci zatím z oficiálních zdrojů nemá, ale zákaz považuje za bizarní a odvolá se.

Jiří Kejval na tiskovce po návratu z korejského Pchjongčchangu. foto: MAFRA

Sdružení informovalo, že samosoudkyně Naděžda Miková dnes návrhu na předběžné opatření vyhověla. „Českému olympijskému výboru se ukládá zdržet se konání voleb do orgánů spolku dne 26. února 2021,“ stojí v usnesení, které Ertl zaslal novinářům.

Současné vedení ČOV plánovalo místo tradičního volebního pléna uspořádat jen tajnou volbu vedení kvůli pokračující epidemii koronaviru v Česku. Bylo přesvědčeno, že plánovaný způsob voleb je v souladu se zákonem i se stanovami ČOV. 

Šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval s prezidentem Milošem Zemanem.
Filip Neusser.

Zástupci řady sportovních svazů i sportovních organizací proti tomu protestovali. Sdružení sportovních svazů ČR jako jedna z nich podalo návrh na předběžné opatření. „Důvodem návrhu byly závažné chyby při vyhlášení voleb, volební praxe, která není v souladu s legislativou, či zásadní chyby v textu stanov Českého olympijského výboru,“ uvedl v tiskové zprávě Ertl.

Soud návrhu jeho organizace vyhověl. Jako uznání svých argumentů to bere Filip Neusser, protikandidát současného předsedy Jiřího Kejvala. Ten rovněž volal po svolání plnohodnotného pléna a v dopise delegátům varoval, že by výsledky voleb mohly skončit před soudem.

Nakonec soud zasáhl dříve, než se volby uskutečnily. „Soud jednoznačně rozhodl, že ČOV nesmí uspořádat nelegitimní a nedemokratické volby. Mrzí mne, že předseda Kejval ignoroval nejen mé, ale i odborné výklady a nechal zajít situaci do tohoto smutného konce. Je bez diskuze, že musí vyvodit za své jednání odpovědnost, éra pánů Hušáků a Kejvalů končí,“ uvedl Neusser ve vyjádření pro média.

Vše nasvědčuje tomu, že volby vedení ČOV budou už potřetí zrušeny. Na podzim se kvůli koronaviru nepodařilo uspořádat plénum ani v jednom ze dvou plánovaných termínů. Oficiálně ale zatím nic není jasné.

„Český olympijský výbor obdržel v minulých dnech usnesení Městského soudu v Praze, v němž soud odmítl žádost České unie sportu na zdržení se konání voleb do orgánů ČOV, které se měly uskutečnit 26. 2. 2021. Dne 24. 2. 2021 ve večerních hodinách bylo ČOV doručeno do datové schránky další usnesení, ve kterém na návrh Jana Šťovíčka stejný soud a stejná soudkyně naopak žádosti navrhovatele vyhověl a uložil ČOV volby neuskutečnit. A do třetice Městský soud v Praze vyhověl žádosti v téže věci Zdeňku Ertlovi a uložil ČOV volby 26. 2. 2021 nekonat,“ uvedl ČOV v prohlášení s tím, že poslední usnesení zatím oficiálně neobdržel, pouze ho zaznamenal prostřednictvím médií.

„Zarážející je mimo jiné skutečnost, že toto usnesení je bez odůvodnění, což je možné posuzovat minimálně za velmi nestandardní. ČOV považuje zákaz konání voleb mimo zasedání Pléna ČOV, které 2 hodiny před koncem hlasování schválilo již 90 % členů pléna, za bizarní a proti oběma zákazům se v zákonné lhůtě odvolá,“ informoval ČOV v prohlášení. 

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...