Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Keňský funkcionář, který ani neměl v Riu být, se vydával za atleta. I při dopingové kontrole

Sport

  18:00
RIO DE JANEIRO - Je mu jedenašedesát, přesto skoro oblafl antidopingové komisaře na olympijských hrách v Riu de Janeiro. John Anzrah se totiž vydával za sportovce, přesněji keňského osmistovkaře Fergusona Cheruiyota Roticha. Dokonce podstoupil i dopingovou kontrolu, než si komisaři všimli, že jeho tvář až tak úplně neodpovídá té na akreditaci...

Ferguson Cheruiyot Rotich na olympijské trati. foto: ČTK/AP

Kdo je to John Anzrah?

Vlastně nikdo výjimečný. Bývalý keňský čtvrtkař, který se účastnil i světového šampionátu v roce 1987, ale žádné velké úspěchy na svém kontě nemá. V současné době pracuje jako atletický trenér keňských sprinterů.

Přesnější by možná bylo napsat, že pracoval.

Stal se totiž už druhým keňským funkcionářem, který bych během olympijských her z týmu vyloučen.

Jak se něco takového vůbec mohlo stát, že se trenér vydává za sportovce?

Byla středa ráno, když Anzrah dostal v brazilském Riu hlad. Tehdy mu keňský osmistovkař Ferguson Cheruiyot Rotich půjčil svůj pas, aby se trenér mohl jít zadarmo nasnídat do olympijské vesnice.

A tak Anzrah šel. Jenže tam na něj narazili dopingoví komisaři.

„Když ho potkali, předpokládali, že je to sportovec, a tak si ho odvedli na testování,“ řekl předseda Keňského olympijského výboru (NOCK) Kip Keino.

Co bylo dál, popisuje neznámý zdroj blízký keňskému týmu: „Nejspíš ze strachu, že bude odhalen, komisařům ani nepřiznal, že není sportovec. Proto tu hru hrál dál a na dopingový test šel.“

Jenže tam past sklapla.

Komisaři totiž porovnali jeho tvář s fotkou z akreditace, což pochopitelně nesedělo. A začalo vyšetřování.

NOCK okamžitě Anzraha vyloučil z olympijské výpravy a mezinárodní olympijský výbor v této věci zahájil disciplinární řízení. Zároveň ale pochválil keňskou stranu za rychlé jednání.

„Poslali jsme ho domů. Je to šílené, prezentoval sebe jako atleta, odevzdal vzorek moči, dokonce podepsal i dokumenty. Takové chování je nepřijatelné. V Brazílii vlastně neměl vůbec být, ani nevíme, jak se sem dostal,“ nechápal Keino.

Sám medailový kandidát a „oběť“ celého incidentu Rotich prý celou kauzu nechápal a jal se rychle jednat. „Nejdřív z toho byl zmatený, ale záhy našel komisaře, kterému odevzdal svou moč i krev,“ vysvětloval celou situaci běžcův agent Marc Corstjens.

Rotich, který skončil čtvrtý na loňském mistrovství světa v osmistovce, se na atletickém oválu měl představit už v pátek v rozběhu na 800 metrů. Jaké by to bylo překvapení, kdyby ho na stadion nepustili a na startu by se místo něj objevil jedenašedesátiletý veterán...

To se ale nedozvíme, Anzrah se stal už druhým keňským úředníkem, který byl z Brazílie poslán domů.

Tím prvním byl Michael Rotich, který čelí obvinění z napomáhání ke krytí dopingu. Byl natočen kamerou, jak fiktivnímu zájemci nabízí, že za peníze dodá sportovcům informace o termínech dopingových kontrol předem. Tuhle službu si cenil na 10 tisíc liber.

„Jsou to velmi vážná obvinění, někdo s takovým charakterem nemůže působit v našem týmu. Toto se nedá zamést pod koberec,“ komentoval celou situaci mluvčí keňského atletického svazu Evans Bosire.

S nahrávkou přišla před několika měsíci televizní stanice ARD a britský list Sunday Times. Obě média se dopingové problematice věnují, stála i na začátku ruské atletické aféry. S dokumentem přišly nedlouho poté, co byla Keňa vyřazena ze seznamu zemí s nevyhovujícím systémem boje proti dopingu. K tomu došlo v minulém týdnu, kdy WADA shledala, že nová podoba zákona odpovídá požadovaným kritériím.

Rotich tak skončil ve vazbě, když ho zatkla policie na letišti v Nairobi a zatím v ní nadále zůstává. Obvinění ale dál odmítá.