130 let
Kateřina Neumannová s expremiérem Mirkem Topolánkem představují maskota šampionátu

Kateřina Neumannová s expremiérem Mirkem Topolánkem představují maskota šampionátu | foto: František Vlček, Lidové noviny

Kentaura chce Pražské lyži pomoci, svazu nehodlá dělat naschvály

Sport
  •   15:26
PRAHA - Agentura Kentaura respektuje rozhodnutí Svazu lyžařů České republiky (SLČR), jenž začátkem srpna oznámil, že od této společnosti přebírá pořadatelství závodu Pražská lyže, který je součástí Tour de Ski.

Pražské závody běžců na lyžích má nově zajistit společnost CS Ski, kterou vlastní svaz, jehož zástupci nyní jednají na tradičním mítinku mezinárodní federace FIS v Curychu.

"Přejeme si, aby závod v Praze proběhl. Respektujeme rozhodnutí svazu, ale příprava závodu může být malinko ohrožena," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze výkonný ředitel agentury Kentaura Antonín Hálek. "Chceme pomoci zorganizovat, umíme produkci závodu a nabídku svazu jsme dali, ale zatím bez reakce. Závod byl připraven a je škoda, aby vše, co je připraveno, skončilo nevyužito," dodal ředitel závodu Luděk Sáska.

Kentaura pořádala Pražskou lyži už dvakrát: poprvé na Hradčanském náměstí a loni na Výstavišti, kde se měl 4. ledna 2010 konat třetí díl sprintů. V březnu byla ještě za podpory svazu podána přihláška, kterou schválil kongres FIS. Koncem srpna proběhla bez námitek také inspekce FIS přímo na budoucím místě závodů.

Lyžařský svaz ovšem 9. září na jednání s Kentaurou, které podle svých slov inicioval Sáska, oznámil, že organizaci přebírá sám a s Kentaurou neuzavře smlouvu na marketingová a televizní práva pro závod. "Nám to bylo prezentováno tak, že se to týká všech disciplín a důvodem je nová koncepce svazu," pronesl Sáska.

V médiích následně viceprezident lyžařského svazu Petr Honzl uvedl, že důvodem je spojitost mezi nevyjasněnými a neuzavřenými pohledávkami z lyžařského mistrovství světa v Liberci a Kentaurou. Ta patří Josefu Jindrovi, příteli a poradci bývalé šéfky organizačního výboru světového šampionátu Kateřiny Neumannové.

"Lidi z Kentaury se účastnili v Liberci, protože když se pořádá tak velká událost, tak je potřeba každého, kdo má zkušenosti s pořádáním Světových pohárů, ale ne Kentaura jako taková. Neproběhl žádný obchodní vztah," tvrdil Sáska. Otázkou zůstává, jestli se sprint Tour de Ski bude konat na Výstavišti.

Sáska zopakoval, že Kentaura chce spolupracovat. Agentura navíc plánuje, že den před sprintem chce před Průmyslovým palácem uspořádat Pražský zimní festival, který se konal i loni; tehdy ale děti běhaly na okruhu až po světových lyžařích.

Pokud se Kentaura a lyžařský svaz, potažmo CS Ski, nedohodnou, může asi dojít k paradoxu, že se bude hledat nová lokalita a v Praze vzniknou dva zasněžené okruhy. A Kentaura bude požadovat také náhradu nákladů za dosud odvedenou přípravu. "O tom jsem prezidenta svazu pana Sobotku na schůzce už informoval," řekl Hálek, ale náklady nebyl schopen specifikovat. Uvedl jen, že organizace závodu se pohybuje v řádech milionů korun.

Otazník je rovněž nad názvem Pražská lyže, který je obchodní značkou a patří Kentauře. "Jsme připraveni o všem jednat, jenomže z CS Ski požadavek na know how nepřišel. Z naší strany naschvály nebudou, pořád jsme obchodníci," konstatoval Sáska a dodal: "Mělo by se zapomenout na žabomyší války, spory a závod udělat."

Sprint v Praze bude nadcházející sezoně jediným českým závodem v Tour de Ski. Z prestižního seriálu, zařazeného do Světového poháru, naopak vypadlo dříve tradiční dějiště běžeckých závodů Nové Město na Moravě, kde je prezidentem organizačního výboru Honzl.

Autor: ČTK