Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kladno porazilo Plzeň a Ústí Vlašim po samostatných nájezdech

Sport

  12:20
PRAHA - Největší taháky víkendového programu hokejbalové extraligy rozhodovaly až samostatné nájezdy. Ústí v nich urvalo druhý bod ve Vlašimi, Kladno ukončilo osmizápasovou vítěznou sérii Plzně. Roli favorita stoprocentně splnil Hradec Králové a po zisku šesti bodů na Moravě opět vede. V boji o záchranu si díky vítězství nad Letohradem polepšil Třinec.

Vlašim - Kladno (hokejbal). foto: Václav Čičatka

HBT Vlašim - Elba Franklin Ústí nad Labem 1:2 ss

Vlašim, které před víkendem patřila první příčka tabulky se sice v přesilovce ujala v úvodu druhé třetiny vedení, o těsný náskok však přišla dvě minuty před koncem utkání. V samostatných nájezdech pak rozhodl u výhře Severočechů Soukup.

"Byl to průměrný zápas, hodně se však pod něj však podepsali rozhodčí. Já se na ně nikdy nevymlouvám, ale to, co předvedla tahle dvojice, bylo exkluzivní," poznamenal ironicky domácí kouč Josef Straka.

A co že ho tak rozčílilo? "Pět minut před koncem dostal ústecký hráč po úmyslném naražení našeho hráče na mantinel jen dvě minuty plus do konce. Náš nejlepší hráč Tyburec pak obdržel za protesty desítku. Po sporné vyrovnávací brance, u které byla možná vysoká hůl, možná posunutá branka přišly, další čtyři desítky a my dohrávali s osmi hráči. Sudí se asi chtěli ve slušně hraném utkání zviditelnit, vymýšleli si fauly na obě strany, hře vůbec nerozuměli," pokračoval Straka.

"Do konce sezony už k rozhodčím nic říkat nebudu, je to stejně bezpředmětné. Tahle dvojice nás podle hráčů poškodila i v minulosti, vedení ji i vetovalo a stejně ji dostaneme," dodal rozzlobený trenér Středočechů.

Ústí šestým vítězstvím v řadě potvrdilo svoji formu, i přesto že přijelo v hodně oslabené sestavě. "Týmu musím za předvedenou hru složit kompliment. Byl to taktický výkon plný trpělivosti, v té sestavě jsou dva body z vyrovnaného utkání vynikající. Je pravda, že naše vyrovnávací branka byla šťastná a domácím se při složité situaci asi mohlo něco nelíbit. Ale rozhodčí gól uznali a my jsme si vyrovnání a bod za naši práci zasloužili," hodnotil duel s vypjatým závěrem kouč Elby Patrik Cerman.

Branky: 17:30 Špale (Fris, Šindelář) PP – 43:07 Hubený (Kváš, Růžička) PP, 45:00 Soukup SN.

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice - HBC Pento Most 3:6
Pardubice dokázaly dotáhnout čtyřgólovou ztrátu z úvodu utkání na rozdíl jediné branky, pak ale dvakrát zaúřadoval mostecký Pospíšil a potvrdil tříbodový zisk Mostu. Domácí tak klesli v tabulce na desáté místo.

Jejich kouči Jiřímu Mašíkovi se zápas hodnotil těžko. "Podali jsme celkem dobrý výkon, možná půlku zápasu jsme byli i lepší. Začali jsme dobře, jenže jsme z našeho tlaku nedali gól. Most pak dal rychle tři góly, po chvíli přidal čtvrtý. My jsme pak začali stahovat, přehrávali jsme je, jenže jsme další branky nedali. Most se pak dostal do dvou brejků a rozhodl," líčil Mašík.

"Pokud na tenhle výkon navážeme, vyvarujeme se malinkých chybiček a výpadků, tak to bude dobré," věřil pardubický kouč.

Mostečtí uspěli popáté z posledních šesti zápasů a drží se na pátém místě. Od čtvrtého Ústí je přitom dělí jen horší skóre. "Po porážce v Ústí jsme chtěli zabrat, hodně nám k tomu pomohla povedená první třetina. Ta byla z naší strany kvalitní, hráli jsme aktivně a soupeř byl možná trochu zaskočen. Ve druhé části jsme ale trochu polevili, soupeř se chytil a dotáhl se. Pak se ale projevila naše kvalita, potvrdili jsme, že máme lepší tým," byl nakonec spokojený trenér Penta Oldřich Obrtlík.

Branky: 14:07 Drenko, 16:14 Skřivánek (Waber), 31:44 Merta (Urbanec) PP – 4:17 Koudelka (Švancar), 6:43 Procházka (Čížek) PP, 7:13 Dusil (Hulín), 12:13 Hulín (Dusil) PP, 36:27 Pospíšil (Švancar, Čížek), 38:37 Pospíšil

HC Kert Park Praha - TJ Snack Dobřany 7:2
Také na hřišti Kertu hodně napověděla už první třetina. Domácí se ujali vedení hned v první minutě a po dalších dvou slepených gólech si vypracovali tříbrankový náskok. "Zápas se pro nás od začátku vyvíjel dobře. Před koncem první třetiny sice soupeř snížil, měl jsem trochu strach, aby je to nenabudilo. Ale nestalo se, naopak jsme přidali dva rychlé góly a bylo hotovo. Hosté se soustředili na bránění první pětky, ale góly dávali jiní, v útočné fázi jsme předváděli skvělé věci," pochvaloval si po jasném vítězství kouč Kertu Jiří Tyburec.

"Kert hrál výborně a rozhodl jeho povedený začátek, tříbranková ztráta by asi zamávala s každým týmem. Našemu celku nemůžu upřít bojovnost, ale bohužel jsme po dvou vynucených změnách v sestavě nedokázali navázat na náš předchozí výkon proti Plzni," uvedl po jedenácté porážce v sezoně dobřanský trenér Václav Šlehofer.

Branky: 0:49 Kruček (Toula), 7:00 Kuna (Kruček), 9:14 Hradecký, 27:39 Lívanec (Sikora), 29:37 Plzák M. (Matoušek), 36:41 Matoušek (Kruček) PP, 39:19 Lívanec SH – 14:59 Valenta, 34:45 Čeperko (Zrna) PP.

HBC Alpiq Kladno - HBC Plzeň 3:2 ss
V repríze loňského finále Kladno dvakrát vedlo, ale Plzeň vždy během půlminuty srovnala. Nejprve se krátce po sobě prosadili z dálky Příhoda a Kadaně, ve třetí třetině odpověděl na trefu Tomáše Rejhtara důrazný Benedikt V samostatných stříleních pak rozhodl o druhém bodu pro Kladno Tomáš Rejthar a domácí porazili Západočechy i ve druhém vzájemném utkání sezony.

"Oba dva mančafty nastoupily s respektem, bylo to docela opatrné, takticky svázané. Bohužel jsme udělali dvě chyby a dostali dva góly. Se dvěma body jsem ale spokojen, co se týče hry, vyhovovalo nám spíš, když se hrálo čtyři na čtyři, v plném počtu to ještě nebylo ono," hodnotil kladenský trenér Drahomír Kadlec.

Ten byl spokojený hlavně s výkony starších hráčů. "Mladíci se spíš jen vezou a to se mi nelíbí. Měli by si uvědomit, že na jaro přijdou další hráči, měly by o své místo víc bojovat," doplnil Kadlec.

Plzeň tak po osmi tříbodových vítězstvích brala "jen" bod. "Byl to ale hodně dobrý zápas a remíza je asi spravedlivá. Bohužel jsme tak, jak je na Kladně v poslední době zvykem, dohrávali opět v oslabení, poslední půl minutu ve třech. I proto jsem s bodem spokojený a klukům musím poděkovat," řekl k utkání na hřišti úřadujícího mistra kouč Plzně Rostislav Kurfürst.

Třetiny: 1:1, 0:0, 1:1. Branky: 6:36 Příhoda, 37:38 Rejthar T. (Honický) PP, 45:00 Rejthar T. SN – 7:10 Kadaně, 38:06 Benedikt (Kejř O.).

HbK Intevo Karviná - HBC Hradec Králové 1988 2:3
Favorit vedl na hřišti předposledního celku tabulky už 3:0, domácí se však i bez své opory Martina Kurze nevzdali. Dvěma slepenými góly utkání ještě zdramatizovali, ale na vyrovnání už nedosáhli.

"Dřeli jsme, bojovali, ale Hradec ukázal svoji kvalitu. Bohužel po delší době nevyšel víkend brankářům, proti Hradci jsme dostali dvě branky z dálky. Ale to se stává," komentoval stručně zápas trenér Karviné Martin Pala.

"Po třetím gólu jsme polevili v koncentraci, dostali jsme dva laciné góly, pak už jsme to ale zvládli," oddychl si trenér hostů Miroslav Hrabica.

Branky: 39:40 Řehuřek (Kubica L.), 41:00 Pietrasz (Dulava) – 3:23 Novák (Tesař), 8:48 Bílý, 28:48 Bacovský.

HBC Třinec - SK OEZ Testa Letohrad 2:0
Domácí nováček si připsal podruhé v sezoně plný počet bodů a posunul se na devátou příčku. Dvěma brankami se o to postaral v prostřední části hry Hudeček.

"Byl to bojovný oboustranně vynikající zápas, ve kterém výborně chytali oba gólmani. V první polovině zápasu jsme asi měli i o něco víc šancí, pak se to srovnalo. Podle mého jsme chtěli víc vyhrát a tím jsme si ty tři body i zasloužili," uvedl hrající trenér domácích Patrik Cieslar.

Letohrad odjel k utkáním na Moravu hodně oslabený, chybělo mu osm hráčů základní sestavy. "I tak jsme byli podle mého malinko lepší, ale domácí famózně zachytal gólman Heczko," složil poklonu třinecké opoře letohradský kouč Martin Motyčka.

Branky: 15:18 Hudeček (Cieslar), 22:52 Hudeček (Cieslar, Turoň) PP.

HBC Třinec - HBC Hradec Králové 1988 2:7
Hosté nezaváhali ani ve druhém víkendovém utkání. Po druhé a třetí brance sice Třinec vždy snížil, ale to bylo z jeho strany vše. "Hradec nás od začátku válcoval, sedm minut jsme se nedostali na jejich půlku. První gól jsme si ale dali skoro sami, druhý jsme dostali v oslabení. Dlouho jsme se drželi, ale nedali jsme některé naše další šance a čtvrtý gól Hradce asi rozhodl. Pak už jsme na jeho výbornou hru nenašli recept," uznal kvality hostů třinecký Patrik Cieslar.

"Třinec byl nepříjemný, důrazný a tvrdý, možná až zákeřný soupeř. Naši hráči ale udrželi nervy na uzdě, postupně soupeře začali přehrávat a konec zápasu byl už v pohodě. Z těžkých zápasů jsme získali šest bodů, tým zaslouží pochvalu za to, že je odehrál zodpovědně a disciplinovaně," uvedl kouč hostů Miroslav Hrabica.

Branky: 8:23 Konvička (Hudeček), 23:47 Říman (Tomis R., Drábik) PP – 4:42 Bílý (Kubeš), 6:45 Pavlík (Petr) PP, 21:45 Novák (Bacovský, Mašík), 28:11 Hrabica (Novák), 29:44 Hrabica (Novák), 39:16 Macháček (Mašík), 43:03 Novák (Bacovský) PP.

HbK Intevo Karviná - SK OEZ Testa Letohrad 2:4
Karviná ani ve druhém víkendovém utkání nepředvedla špatný výkon, jenže na body to opět nestačilo. Hosté se totiž díky třem slepeným gólům z úvodu druhé třetiny dostali do vedení, a i když Karviná pak opět snížila na rozdíl jedné branky, trefa hostujícího Luxe definitivně rozhodla.

"Letohrad nepřijel kompletní a byl to asi nejslabší soupeř, se kterým jsme hráli. Vysoko jsme ho přestříleli, ale stejně jsme prohráli," kroutil nevěřícně hlavou domácí kouč Martin Pala.

"Karviná nás přestřílela, byla důraznější," uznal trenér Letohradu Martin Motyčka. "Ty body jsou doslova vydřené. Klobouk dolů před tím, co náš tým tenhle víkend předvedl. Je vidět, že partu máme opravdu výbornou," byl více než spokojený hostující trenér Martin Motyčka.

Branky: 25:36 Tomiczek (Dittmann, Zaremba) PP, 34:41 Novotný (Vrána) – 16:24 Kormunda, 18:39 Halbrštát (Lux), 18:55 Kormunda (Lux, Věchet M.), 37:48 Lux (Věchet M.).

Autoři:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.