Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kličko vs. Haye: když místo pěstí létaly urážky

Sport

  22:00
PRAHA - Na ten den čeká celý boxerský svět a nejspíše nejen ten již přes dva roky. V sobotu se stane skutečností – nejlepší boxer těžké váhy současnosti Vladimir Kličko se v Hamburku utká s britským šampionem Davidem Hayem. Po třech letech urážek a čtyř zrušených duelů se nejprestižnější boxerská váhová kategorie dočká svého svrchovaného vladaře.

Vladimir Kličko tváří v tvář Davidu Hayemu foto: Reuters

Pojďme se ale podívat na to, jak se tvořila rivalita mezi britem s břitkým jazykem i nebezpečným úderem Davidem Hayem a ukrajinským bratrským klanem obrů Vladimira a Vitalije Klička.

Červenec 2008: David Haye v březnu stává absolutním šampionem křížové váhy a následně oznamuje, že odchází o patro výše – do supertíhy. Důvod? Ukončit nadvládů jistých ukrajinských monster. Poprvé se do obou tímto způsobem obouvá v zápase Vladimira Klička s Američanem Tonym Thomsonem.

Prosinec 2008: Byla podepsána smlouva mezi Vitalijem Kličkem a Hayem, zápas ale Ukrajinec zrušil kvůli povinné obhajobě titulu WBC s Kubáncem Juanem Carlosem Gomezem. Haye se nechal následně vyfotit jak stojí v bílé košili a v ruce drží useknutou hlavu Vitalije.

Vladimir Kličko.

Duben 2009: Na tiskové konferenci před duelem s Vladimirem Kličkem (následně byl zrušen) se objevil Haye v tričku, které oproti poslední fotce "vytunil" - tentokrát jde o karikaturu, kdy drží v ringu v rukou uříznuté hlavy obou bratrů. "Vitalij by měl skončit, je už starý. Měl jediný velký zápas a to s Lennoxem Lewisem. A ten prohrál," rýpnul si následně do šampiona WBC. Ten mu útok vrátil: "Jsi trapák."

Duben 2010: Poté, co se nedokázal domluvit tým Vitalije Klička s Hayem na zápase, označili oba bratři Brita za sraba. Vladimir následně natočil a umístil na youtube.com klip, ve kterém vyzývá Hayeho na souboj. "Chtěl jsem ho vyzvat takto veřejně, aby se nemohl na nic vymlouvat," řekl k videu Kličko, mistr světa organizací WBO a IBF. Haye, v té době již šampion WBA k výzvě veřejně oznámil jen to, že začne s Kličky jednat. Poprvé jej tak ukrajinští bratři umlčeli. Ne na dlouho.

Listopad 2010: Po kontroverzním triumfu Hayeho nad Harrisonem si do Brita opět rýpnul Vladimir. "Je to lhář a pomalu se mění v prvotřídního kašpara." Jeho slova podtrhnul i mladý Hayeho krajan Tyson Fury: "Boxuje jen hubou." Haye po výhře poslal do Německa vzkaz: "Porazím vás oba v roce 2011 a poté skončím s profesionálním boxem!"

David Haye.

Prosinec 2010: Netrvalo dlouho a Haye se dočkal odpovědi. "Haye si může vybrat, s kým z nás bude boxovat," nabídli mu ukrajinští bratři. Podle všeho v té chvíli již mezi oběma týmu probíhala jednání o možném vzájemném duelu.

Leden 2011: Ta ale padla a Vladimir Kličko oznámil, že se v dubnu utká s Dereckem Chisorou. "Čekal jsem problémy... Vladimir je zbabělec, vytváří si únikové cesty," prohlásil tehdy Haye a tentokrát byli někteří fanoušci, kteří dva roky sledovali válku obou stran jen přes média, už na straně Brita.

Březen 2011: Poté, co zápas s Chisorou musel kvůli zranění Vladimir Kličko zrušit, konečně vyletěla do světa dlouho očekávaná zpráva: ukrajinský šampion se utká v červenci s Davidem Hayem. Později bylo upřesněno, že se tak stane na fotbalovém stadionu v Hamburku. Fanoušci mohli konečně začít slavit.

David Haye (vpravo) a Vladimir Kličko

Květen 2011: První předzápasová tisková konference rozhodně naplnila očekávání. "Vím jak na Kličky. Jejich taktika je nuda," mávnul nad Vladimirem rukou znechuceně Haye. Ukrajinec kontroval slovy o tom, že Brit je dobrý herec a místo boxování by měl zkusit kariéru v Hollywoodu.

Červen 2011: Poslední tiskovka v týdnu před duelem byla plná napětí a také pokračovala výměna slov obou aktérů boxerského duelu desetiletí. "Jsem doktor Kličko a vezmu si tě do parády. Po utkání z tebe bude slušný člověk s lepším chováním," řekl pětatřicetiletý boxer svému soupeři než mu z očí do očí ukázal svou obří dlaň, kam si u stolu namaloval fixou číslovku 50. Právě pro tolikátý knockout soupeře v kariéře si v sobotu půjde. Haye samozřejmě nezůstal pozadu: "Bude sranda sledovat, jak pošlu toho robota do šrotu. Zničím ho."

V sobotu 2. července od 23:00 se ukáže, kdo svá slova podpoří také mezi šestnácti provazy. Duel budou živě vysílat ve více jak stovce zemí světa. V Češku se do prestižní společnosti zařadil SportTV, který duel odvysílá na svém druhém programu. Lidovky.cz pro věrné fanoušky samozřejmě připraví také podrobnou on-line reportáž s komentářem nejlepší české těžké váhy Ondřeje Pály.