Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Klíčová čtyřhra. Český pár B+Š proti rozjetému Djokovičovi

Davis Cup

  10:21
BĚLEHRAD (od naší zpravodajky) - Daviscupový zápas sezony, to je sobotní čtyřhra. Jeden z finalistů se po ní výrazně přiblíží ke slavné stříbrné míse se třemi podstavci, která se blyští v koutě bělehradské haly. Po páteční dvouhře hrají čeští držitelé salátové mísy v Srbsku nerozhodně 1:1. Přidá zkušená dvojice Berdych, Štěpánek druhý bod? A proti komu od 16:00 nastoupí?

Je to tam! Djokovič v prvních dvou setech přehrál Štěpánka. foto: ČTK

Od začátku finálového týdne si oba týmy uvědomují význam deblového střetu. Češi mají o nominaci jasno: zkušenou dvojici B+Š čeká patnáctý společný duel v týmové soutěži. 

Jejich dosavadní bilance 13 výher - 1 prohra (ve finále proti Španělsku v roce 2009) je impozantní. Skvěle se doplňují. "Radek je lídr, tvoří hru, já se snažím přidat podání a jistotu ze základní čáry," říká Berdych. "Věřím jim," žene sehraný tandem do boje kapitán Vladimír Šafařík.

Vše o finále Davis Cupu

Jeho protějšek Bogdan Obradovič původně nahlásil dvojici Nenad Zimonjič, Ilja Bozoljac. Jenže... Změna, kterou může udělat hodinu před začátkem zápasu, ale vůbec nepřekvapí. "Očekávám, že Novak bude chtít vzít všechno na sebe," řekl už v týdnu Štěpánek.

Djokovič, který za posledních deset měsíců odehrál ve čtyřhře jediný turnaj (v Pekingu), svůj start v pátek nevyloučil.  "Zimonjič byl nejlepší deblista světa, výhoda je, že umí hrát s každým," řekl.

Kapitán Obradovič přidal: "Mít Novaka v týmu ve dvouhře i ve čtyřhře je pro nás velká výhoda. S jeho servisem a returnem ho nikdo nevidí rád na kurtu. Dát je na kurt s Nenadem, jedním z nejlepších deblistů světa, je pro nás velká výhoda."

FOTOGALERIE

Čeští fanoušci v Bělehradě.

Tomáš Berdych ale - navzdory famózní sérii 23 vítězných singlů z posledních týdnů - start světové dvojky ve čtyřhře jako úplně ideální variantu pro Srby nevidí. I vzhledem ke zkušenostem ze dvou turnajů, v nichž nastoupil po boku Zimonjiče. 

"On se necítí se ve své kůži, když má vedle sebe dobrého singlistu, který na něj vytváří tlak, že dobře returnuje. Sám se pak dostává pod tlak, chce taky, ale na returnu není tak silný a hra se začíná bortit. Když se jim nebude dařit, dokážou se na kurtu dobře rozhodit. Umí po sobě vyjet."

Před třemi lety navíc dvojici D + Z český tandem v Bělehradě pokořil. "Ale je těžké mluvit o tom, že s Djokovičem na kurtu to bude v uvozovkách lepší."

Napětí roste. Mimořádně důležitá čtyřhra začne v 16 hodin a na www.lidovky.cz/sport můžete sledovat on-line reportáž.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!