Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Klučinová sedmiboj nedokončí, na šampionátu ji zastavilo zranění

Sport

  13:05
CURYCH (od našich zpravodajů) - Dokulhala do cíle, sedla na zem a svíjela se bolestí. Elišce Klučinové úvod sedmiboje na mistrovství Evropy v Curychu nevyšel - na stovce překážek zakopla o tu osmou, devátou shodila a připsala si nejhorší, čtyřiadvacátý čas. A do výšky, druhé disciplíny závodu, už ji zranění nepustilo.

Česká sedmibojařka Eliška Klučinová (uprostřed) v závěrečném běhu na 800 metrů. foto: ČTK

Klučinová v červnu na mítinku v Kladně znovu posunula vlastní český rekord o 128 bodů, v Curychu možná myslela stejně vysoko, třeba i medailově. Jenže hned po první disciplíně dvoudenní soutěže byl velkým snům konec.

"Asi jsem si potrhala vazy v nártu, nemůžu se odrazit ani běžet, tak jsem to musela zabalit," vzlykala. Na očích brýle, aby zakryla smutek, v ruce pytel s ledem, kterým bolístku chladila. "Je to navíc na odrazové noze, takže nemá cenu to nějak pokoušet."

VÍCE O ATLETICKÉM MISTROVSTVÍ EVROPY

Za čas 14,40 získala česká rekordmanka 923 bodů, jenže bolest kotníku byla ještě horší než ta psychická. Ve výškařském sektoru neskočila ani cvičný pokus, dva rozběhy, dvakrát žádný odraz.

Chodila sem tam - k tribuně, kde seděl trenér, k sektoru kladivářů, kde bojoval o postup Lukáš Melich. "Utěšoval mě, že je to jenom jeden závod."

S hlavou v dlaních pak seděla na zemi a pochopila - je konec. "Snažila jsem se to rozhýbat, trošku přes bolest, abych věděla, jestli se půjde odrazit, ale k tomu odrazu jsem se nemohla ani rozběhnout. Když jsem zrychlila, nešlo jít na špičku, protože nárt nedrží."

Česká sedmibojařka Eliška Klučinová se v červnu blýskla novým českým rekordem 6460 bodů.

Zranění si Klučinová způsobila technickou chybou jen kousek od cíle. Na osmé překážce jsem zavrávorala a jak jsem to snažila vybrat, tak jsem si přetočila nohu v jiných úhlech, než by bylo úplně správné," popisovala. "Chtěla jsem to zkusit dál, vzala jsem si i něco na bolest, ale bohužel."

Klučinová splnila na Evropě kvalifikační limit i pro závod ve skoku vysokém, jenže už před startem sedmiboje se rozhodla nenastoupit. A za současného stavu by to ani nebylo možné.

"Výšku jsme nemohli potvrdit, protože bych do ní musela nastoupit, jinak by mě mohli diskvalifikovat z víceboje," vysvětlila. "Myslím, že zítra by to bylo s nohou už lepší, možná už večer, ale teď to nejde. Ale stejně pochybuju, že bych byla ve stavu, abych mohla zaskákat slušně."

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč