Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Klüftová končí se sedmibojem

Sport

  13:14
STOCKHOLM - Švédská atletická hvězda Carolina Klüftová končí se sedmibojem. Pětadvacetiletá dosavadní vládkyně této disciplíny dnes oznámila ve švédském tisku, že se v budoucnu zaměří už jen na skok daleký a trojskok.

Carolina Klüftová už se bude věnovat jen skoku do dálky a trojskoku. foto: ČTK

Vysvětlila to ztrátou motivace a touhou zkusit něco nového. Na olympijských hrách v Pekingu tak nebude obhajovat prvenství z Atén. Sedmiboji se Klüftová podle svých slov věnovala tolik, že už nemá dostatečnou motivaci. "V posledních letech byly soutěže spíš dřina než zábava," uvedla s tím, že i tak sedmiboj stále miluje. "Možná se za několik let vrátím, ale teď chci zkusit disciplíny, při nichž tělo nečelí takové námaze."


Klüftová neměla v posledních letech v sedmiboji konkurenci. Vyhrála olympijské hry, třikrát mistrovství světa, jednou mistrovství Evropy a má na kontě sérii devatenácti vítězství za sebou. Pro Švédsko představovala před Pekingem jistotu zisku další zlaté olympijské medaile, její rozhodnutí je proto pro řadu severských atletických fanoušků velkým překvapením.


"Rozumím tomu, ale musím se rozhodovat sama za sebe a nést za to svou vlastní odpovědnost," reagovala evropská rekordmanka s osobním rekordem 7032 bodů. Jejím novým cílem je nyní co nejdříve překonat hranici sedmi metrů ve skoku do dálky, ke které jí zatím chybí tři centimetry. V této disciplíně už vybojovala i jednu "velkou" medaili, když skončila třetí na halovém MS v Budapešti v roce 2004; na olympiádě v Aténách byla jedenáctá. V trojskoku potřebuje přidat víc, aby se mohla měřit s elitou, protože její maximum má od loňska hodnotu 14,02 metru.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!