Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Klukům šampionát závidím

Sport

  8:12
SEEFELD - Stál na okraji tréninkového hřiště v Seefeldu, na kterém se právě rozcvičovali jeho bývalí spoluhráči z fotbalové reprezentace, a přestože se usmíval, neubránil se smutku. Záložník Slavie Vladimír Šmicer (35) ještě před rokem věřil, že se na Euro bude chystat také, místo toho se ale připravuje jen na roli spolukomentátora televize Prima.

Vladimír Šmicer sleduje trénink české reprezentace v Seefeldu. foto: ČTK

Budete hráčům závidět?

Už jim závidím! Všechny šampionáty jsou nádherné, jako hráč jsem se na ně vždy těšil. Atmosféru, kdy polovina stadionu fandí vám a druhá polovina soupeři, zažijete jen na reprezentační úrovni.

Takže jste do Seefeldu přijel se zlomeným srdcem?

Tak nějak, pořád se totiž cítím jako aktivní hráč. V reprezentaci to pro mě skončilo trochu divně, odehrál jsem baráž na mistrovství světa, ale k týmu jsem se pak už nikdy nevrátil. Byl to trochu smutný konec.

Budete nervózní spíš za sebe nebo za své bývalé spoluhráče z národního týmu?

Minimálně s polovinou hráčů jsem ještě hrál, takže hlavně za ně. Já budu jen stát v pozadí a držet jim palce, abychom České republice zase udělali dobré jméno.

Jak bude vypadat vaše práce? 

V Seefeldu asi moc práce mít nebudu. Snad se mi povede dostat se s kamerou za klukama do hotelu, ale to hlavní přijde až při prvních zápasech. Mám na starosti utkání českého týmu, Itálie a Francie.

Dělal jste si už přípravu?

Koukal jsem na soupisky, abych měl přehled o všech hráčích. Podrobnější příprava mě ještě čeká.


Absolvoval jste také nějakou hlasovou přípravu?

Měli jsme s Primou jen dvoudenní stáž, kde jsme si řekli, jak by mělo vypadat naše komentování. Největší odpovědnost bude mít stejně hlavní komentátor, já bych chtěl divákům popsat styl hry obou soupeřů, proč se jeden z nich nemůže prosadit a podobné věci.

Dokážete být ke svým bývalým spoluhráčům také kritický?

Nebudu někoho omlouvat. Když uvidím, že to někdo odflákl, určitě ho nebudu chválit. Ale divák často nevidí, co všechno hráč zvládl ještě předtím, než zahodil jednu šanci.

Sledoval jste už české soupeře?

Jen výsledky, zápasy jsem neviděl. I tak si myslím, že to bude vyrovnaná skupina. I když tak na papíře vypadají, ani Portugalci nebudou jasný favorit skupiny.

Takže jste optimista?

 Myslím, že postoupíme ze skupiny. Potom bychom asi narazili buď na Němce nebo na Chorvaty, což by bylo hodně zajímavé. Pro nás je moc dobře, že s Portugalskem hrajeme až druhý zápas a s Tureckem třetí.

Autoři: