130 let
Vedoucí závodník Dakaru Sam Sunderland

Vedoucí závodník Dakaru Sam Sunderland | foto: Reuters

Prokop a Klymčiw v poslední etapě Dakaru zaútočí na top 10

Sport
  •   22:53aktualizováno  23:07
Río Cuarto - Automobilový jezdec Martin Prokop se na Rallye Dakar podruhé za sebou umístil v elitní desítce. Po čtvrtečním devátém místě dnes na 292 kilometrů dlouhém testu mezi argentinskými městy San Juan a Río Cuarto zajel desátý čas a v celkové klasifikaci předběžně poskočil z 13. na 11. pozici. Polepšil si i motocyklista Ondřej Klymčiw, který obsadil 16. místo a celkově už je dvanáctý.

V sobotu je na programu už jen 64 měřených kilometrů a jednatřicetiletý Klymčiv je ještě ve hře o elitní desítku. Na desáté místo ztrácí jen minutu a sedm sekund. Prokopa od stejné příčky dělí téměř šest minut.

Klymčiw je blízko satisfakci za minulý ročník, který pro něj skončil po pádu vážným zraněním. Při předloňské premiéře v Jižní Americe obsadil 20. místo. Prokop také sahá po svém maximu, vloni při debutu skončil čtrnáctý.

Už třinácté celkové prvenství má na dosah rekordman Stéphane Peterhansel. V 11. etapě sice prohrál francouzský souboj s týmovým kolegou z Peugeotu Sébastienem Loebem, ale jen o 18 sekund a v sobotu bude hájit pětiapůlminutový náskok.

Mezi motocyklisty míří k triumfu sedmadvacetiletý Brit Sam Sunderland, který vede pořadí od páté etapy a do finále půjde s více než půlhodinovým náskokem. V Rallye Dakar startuje potřetí a ještě slavnou soutěž nedokončil. Etapu s 288 kilometrů dlouhou rychlostní zkouškou vyhrál poprvé letos Portugalec Paulo Goncalves.

Autor: ČTK