Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Knapková před OH: Hlavně zůstat zdravá a s dobrou náladou

Sport

  14:24
PRAHA - Do zahájení olympijských her v Londýně zbývá sedmnáct dní a skifařka Miroslava Knapková má pro příští dny jednoduchý plán - zůstat zdravá a s dobrou náladou. Mistryně světa bude na kanále v Etonu jednou z medailových kandidátek. Na olympijský závod Knapková ještě nemyslí, i když přiznává, že se už na vrchol sezony těší.

Miroslava Knapková. foto: ČTK

"Pocit těšení už se dostavil. Možná i proto, že je to v Evropě, v Londýně, tak atmosféra bude skvělá. Jen na minimu závodů může sportovec zažít takovou podporu od fanoušků jako na olympiádě," řekla Knapková novinářům.

"A v Londýně to bude extrémní," poukázala jednatřicetiletá závodnice na fakt, že veslování je ve Velké Británii hodně populární. V dějišti her ji bude podporovat i otec s bratrem.

Knapková se chystá na třetí olympiádu, v Aténách 2004 byla čtvrtá a o čtyři roky později v Pekingu pátá. Teď by chtěla prodat získané zkušenosti a vystoupit na stupně vítězů, i když o tom veřejně nemluví. "Říkám si, že čím je člověk starší, tím je vyzrálejší. Výkony se s věkem mohou zlepšovat. Zkušenosti hrají roli," uvedla rodačka z Brna.

Větší zdravotní problémy se jí zatím vyhýbají

Mezi velké medailové aspirantky patřila i v Pekingu, kde jé ale finále nevyšlo podle plánu. Tentokrát si chce olympiádu i více užít, před čtyřmi lety bydlela s realizačním týmem mimo českou výpravu. "Chtěla bych být uvolněnější. Člověk se na vše musí dívat s větším nadhledem. Sice profesionálně, ale nesmí se na to moc upnout a musí z toho mít i radost. Nesmí chybět humor," řekla Knapková, která věří, že je v daleko větší pohodě než před Pekingem.

"Aby člověk podal maximální výkon, nesmí v tom být zaťatost a křečovitost, ale uvolnění a lehkost. Navíc doufám, že si vše více užiju i proto, že je olympiáda v Evropě. Časové posuny mi nedělají dobře," uvedla.

Miroslava Knapková.
Miroslava Knapková.

Dobrou náladu má i proto, že je zdravotně v pořádku. I když na závěr nedávného vysokohorského soustředění v Livignu měla menší nehodu na kole. "Spadla jsem při sjezdu a asi dva dny nemohla chodit. Stalo se to poslední den. Pořád jsem si říkala, že hlavně nesmím spadnout a už jsem letěla. Měla jsem modřiny po celých nohách," přiznala Knapková. Podmínky v Livignu si ale pochvalovala. Před rokem měla na severu Itálie při soustředění zimu, tentokrát bylo teplo.

Až do odletu se bude připravovat v Praze, na rozdíl od většiny kolegů neodjela ani na soustředění do Račic nebo na Slapy. "Udělali jsme to takhle loni a vyšlo to celkem dobře. Někde na soustředěních jsme celý rok, tak jsme zůstali doma," uvedla Knapková, která se na Vltavě snaží připravit na všechny eventuality olympijského závodu.

V Etonu může být klidná hladina i velké vlny. "O to je to náročnější. Musím být ve výborné fyzické kondici i dobře připravená technicky," řekla svěřenkyně Tomáše Kacovského. Před olympiádou začala spolupracovat i s trenérem Sergejem Kruťjakovem, jenž v minulosti vedl úspěšnou mužskou párovou čtyřku. "Je to příjemná změna, když do toho vstoupí i někdo jiný. Vidí věci jinak. Člověk i reaguje jinak na pokyny na vodě nebo na povzbuzení," pochvalovala si pomoc zkušeného trenéra ruského původu, jenž žije v Česku už řadu let.

Knapková odletí do Londýna v úterý 24. července, i když původně uvažovala, že se na ostrovy přesune až těsně před začátkem závodů. "Ale nakonec jsem si řekla, že nechci být sama mimo skupinu a pojedu s ostatními," vysvětlila. Na slavností zahájení v pátek ale podle všeho nepůjde. Hned v sobotu totiž bude závodit. "Ale ráda bych, protože jsme vyfasovali hezké oblečení," uvedla.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...