Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kolumbijské žně na Giru. Etapu vyhrál Arredondo, v růžovém stále Quintana

Sport

  18:26
RIFUGIO PANAROTTA (Od našeho zpravodaje) - První dolomitská etapa byla kolumbijským dnem na Giru d´Italia. Pro etapové prvenství se vyšplhal Julian Arredondo, následován krajanem Fabiem Duartem, zatímco za nimi si v souboji favoritů Nairo Quintana v růžovém dresu ohlídal všechny potenciální protivníky, kteří by jej mohli ohrozit.

Julian Arredondo na cílové rovince. foto: ČTK/AP

Julian Arredondo z týmu Trek, maličký Kolumbijec v modrém dresu vedoucího muže vrchařské soutěže, předvedl málokdy vídaný kousek.

Jako první vyšplhal na všechny tři vrchařské prémie dne, včetně té, která se nacházela až v samotném cíli, po 17kilometrovém stoupání na Rifugio Panarotta. Byl nejúspěšnějším z uprchlíků, které favorité pustili do úniku.

K žádnému zemětřesení v popředí výsledkové listiny naopak nedošlo. Quintanovastáj Movistar usilovně kontrolovala čelo pelotonu a když došlo na bitvu velikánů, Nairo Quintana si osobně ohlídal Rigoberta Urána, lídra Omegy. Stále si tak před ním drží náskok 1:41 minuty.

Jen těsně před cílem odskočil z této skupiny mladý Fabio Aru a vysloužil si tím posun na 4. místo celkové klasifikace.

Předtím byl při závěrečném stoupání naopak nejaktivnější Pierre Rolland z Europcaru, třetí v průběžném pořadí. Třikrát zaútočil, třikrát ho dojeli.

Jeho série nástupů však roztrhala tempo, první obětí z "mocných" se stal Cadel Evans a při třetím Rollandově nástupu ztratili kontakt i Kelderman, Hesjedal a Kiserlovski.

Poté se pokusil navýšit tempo Urán, za vydatné pomoci týmového kolegy Poelse, který se k němu "propadl" z úniku, ovšem Quintana zůstal ostražitý. Bitva dvou nejlepších cyklistů Gira skončila tentokrát remizou. Naopak, strádajícímu Evansovi se stupně vítězů vzdálily ještě víc, nyní je celkově devátý. 

Arredondo si "vybetonoval" náskok v klání vrchařů

V čele etapy z Belluna na Rifugio Panarotta ujížděla od prvního stoupání 14členná skupina uprchlíků, jejichž náskok narůstal až k osmi minutám. V celkovém pořadí si z nich stál nejlépe třináctý Ivan Basso, ten však ztrácel na Quintanu 22 minut, nepředstavoval tedy hrozbu.

Pro triumfy na horských prémiích v Passo San Pellegrino a Passo del Redebus si vždy poodjel Arredondo a "vybetonoval" tím svůj náskok ve vrchařské klasifikaci. Když se společně se svým souputníkem Irem Deignanem opět zařadil do skupiny, vyrazil při stoupání do cíle do útoku Thomas De Gendt z Omegy, třetí muž předloňského Gira.

Momentka z 18. etapy Gira.

Nedlouho poté dospěli Arredondo a Deignan k názoru, že to tak nenechají a opět se vydali vpřed, následováni dalším Kolumbijcem Duartem a Italy Cataldem a Pellzottim. Dostihli De Gendta, ten jim znovu ujel, ale poslední slovo patřilo Kolumbijcům. Arredondo před cílem smýkal kolem ze strany na stranu, pak triumfálně vztyčil pěst.

Do etapy už nenastoupili Diego Ulissi z Lampre, vítěz dvou letošních etap, a Ivan Santaromita z Oriky, oba ulehli s nemocí a horečkou. 

A tak zatímco Quintanův Movistar nadále pokračuje v plném počtu devíti mužů, sestava Oriky se smrskla na pouhé dva cyklisty! Pouze veterán Tuft, potlučený a zafáčovaný, a jeho poslední zbylý kolega Hepburn pokračují dál.

V pátek čeká na cyklisty druhá, tentokrát ryze horská časovka tohoto ročníku, která vyvrcholí na Cimo Grappa. A v sobotu dojde na definitivní rozuzlení tajenky na rampách tolik obávaného Monte Zoncolanu.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 18. etapa: Belluno - Rifugio Panarotta (171 km)

1. Arredondo (Kol./Trek) 4:49:51, 2. Duarte (Kol./Colombia) -17, 3. Deignan (Ir./Sky) -37, 4. Pellizotti (It./Androni Giocattoli) -1:20, 5. Zardini (It./Bardiani Valvole) -1:24, 6. De Gendt (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) -1:38, 7. Basso (It./Cannondale) -1:43, 8. Cataldo (It./Sky) -1:59, 9. Aru (It./Astana) -2:43, 10. Quintana (Kol./Movistar) -2:46.

Průběžné pořadí: 1. Quintana 77:58:08, 2. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -1:41, 3. Rolland (Fr./Europcar) -3:29, 4. Aru, 5. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) oba -3:31, 6. Pozzovivo (It./AG2R) -3:52, 7. Hesjedal (Kan./Garmin) -4:32, 8. Kelderman (Niz./Belkin) -4:37, 9. Evans (Austr./BMC) -4:59, 10. Kišerlovski (Chorv./Trek) -8:33.

Autor: