Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kolumbijský den na Vueltě. Vyhrál Anacona, novým lídrem je Quintana

Sport

  17:37aktualizováno  18:24
PRAHA - Druhý horský dojezd letošní Vuelty neměl být podle expertů tak obtížný jako ten první, přesto přeházel pořadí na špici. Červený dres svlékl Alejandro Valverde z Movistaru a oblékl se do něj jeho kolumbijský kolega Nairo Quintana. Byl to velký kolumbijský den na španělské Grand Tour, vítězem etapy se totiž stal Winner Anacona z Lampre.

Nairo Alexander Quintana foto: Reuters

Po andaluském parnu přišel aragonský déšť, teplota výrazně poklesla a Vuelta se chystala na druhý horský dojezd letošního ročníku. Alberto Cotador před ním tvrdil: "Tady patrně k velkým změnám v pořadí nedojde. Budu si hlídat všechny nástupy, ale mnohem víc než této etapy se obávám dlouhé úterní časovky."

Neměl pravdu.

Alberto Contador při stoupání

Pořadí se přesypalo. A on sám nejen že si hlídal nástupy, ale dva kilometry před cílem vypálil ze skupiny favoritů a pokusil se o sólový atak.

Chvíli se zdálo, že by lídrovi stáje Tinkoff-Saxo jeho útok mohl vyjít, těsně před cílem jej však dojeli Nairo Quintana a Joaquim Rodríguez.

Až o 23 vteřin později dorazila další skupinka s Froomem, Valverdem, Danem Martinem, Uranem a Aruem.

Valverde klesl na třetí příčku

Vítězem dne se už o více než dvě minuty dříve stal nejsilnější muž z početného úniku dne Winner Anacona, který do posledních kilometrů mohl živit i naději, že získá navrch také červený dres. Posléze mu k němu chybělo pouhých 9 vteřin.

Sečteno a podtrženo to před dnem volna znamenalo: Quintana vede o tři vteřiny před Contadorem, osm vteřin ztrácí Valverde, devět Anacona, osmadvacet Froome a třicet Rodríguez.

Šest cyklistů je před časovkou namačkáno v pouhé půlminutě. Do desítky si navíc polepšil rovněž skvělý časovkář Uran. Naopak špatný den potkal Wilco Keldermana z Belkinu, který pozici v Top 10 ztratil.

Cyklistický závod Vuelta - 9. etapa Carboneras de Guadazaón - Aramón Valdelinares (185 km):

1. Anacona (Kol./Lampre) 4:34:15, 2. Lucenko (Kaz./Astana) -45, 3. Cunego (It./Lampre) -50, 4. Moreno (Šp./Movistar) -1:04, 5. Bilbao (Šp./Caja Rural) -1:12, 6. Coppel (Fr./Cofidis) -1:21, 7. Hesjedal (Kan./Garmin) -1:33, 8. Hansen (Austr./Lotto) -1:45, 9. Jungels (Luc./Trek) -1:49, 10. Felline (It./Trek) -2:08.

Průběžné pořadí: 1. Quintana (Kol./Movistar) 35:58:05, 2. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -3, 3. Valverde (Šp./Movistar) -8, 4. Anacona -9, 5. Froome (Brit./Sky) -28, 6. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -30, 7. Aru (It./Astana) -1:06, 8. Gesink (Niz./Belkin) -1:19, 9. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step), 10. Barguil (Fr./Giant) oba -1:26.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!