Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kometou roku je Jiráček, Jágr podal nejlepší výkon

Sport

  19:00
Každé sportovní období přináší velká překvapení, vzestupy i pády, je plné výjimečných výkonů. Rok 2011 nebyl výjimkou. Server Lidovky.cz vám přináší čtyři velké české osobnosti, které v uplynulých dvanácti měsících dokázaly zaujmout. Ne všichni však budou na způsob svého vyniknutí hrdí.

Petr Jiráček. foto: ČTK

Skokan roku: Petr Jiráček (fotbalista)

Na začátku roku byl Petr Jiráček jen mužem, jehož dlouhé vlnité vlasy vlály ve stínu Pavla Horvátha. Ale podzim mnohé změnil. Jestliže geniální Horváth plnil roli mozku plzeňské zálohy v tažení předkoly i základní skupinou Ligy mistrů, Jiráček se stal jejím srdcem. Mohutně se bil v každém souboji, v každém zápase. Postupně začal nad spoluhráči vynikat svou chytrostí, šikovností i buldočí povahou. Až se odchovanec Sokolova probil i do reprezentace. Spolu s Václavem Pilařem přinesli do týmu Michala Bílka tolik chybějící dravost. Od zářijové remíze se Skotskem vynechal pouze přátelské utkání s Ukrajinou a výrazně pomohl českým fotbalistům zvládnout závěr kvalifikace mistrovství Evropy i úspěšnou baráž proti Černé Hoře.

PSALI JSME:

Plzeň mu začínala být malá. Takového hráče ani úřadující mistr ligy nemohl udržet. Nakonec vyhrál hned první zájemce, i když se prý ozývaly i daleko slavnější kluby. Německý Wolfsburg údajně neváhal za Jiráčka vyplatit částku přesahující 150 milionů korun, dražší byli v minulosti jen hvězdy Tomáš Rosický a Milan Baroš. "Nabídka Wolfsburgu byla výjimečná pro klub i mě samotného. Z Viktorky se mi nebude odcházet lehce. Máme zde vynikající partu, klub i mužstvo zažily v minulých měsících fantastické období. Všem bych chtěl touto cestou poděkovat, do Štruncových sadů se vždy budu rád vracet," přiznal rozpaky Jiráček.

Fanoušci českého fotbalu teď jen doufají, že se pod nesmlouvavým koučem Felixem Magathem v bundelilze brzy prosadí do základní sestavy, aby svými výkony táhl reprezentaci na Euru v Polsku a Ukrajině.

Zklamání roku: Šárka Záhrobská (slalomářka)

Má doma všechny medaile z mistrovství světa a bronz ze zimní olympiády ve Vancouveru 2010. Slalomářka Šárka Záhrobská si zvykla vozit z vrcholných podniků sezony cenné kovy. Jenže ty doby jsou už dávno pryč a zlepšení formy v nedohlednu. Na letošním MS dojela 12., což byl na šampionátu její nejhorší výsledek od roku 2003. "Měním techniku, chvilku to potrvá," ujišťovala neustále šestadvacetiletá lyžařka. Ani nová sezona ji ale nezastihla v dobrém rozpoložení. "V závodech nejezdím tak, jak se mi daří v tréninku," prohlásila po čtvrtečním závodě Světového poháru v rakouském Lienzu, kde nepostoupila ani do druhého kola. Po dvou nedojetých závodech alespoň mohla říci, že dojela do cíle.

Šárka Záhrobská

Nejvíc tak o ní bylo slyšet na jaře, kdy vyvrcholil její spor s otcem Petrem Záhrobským. V lyžařské rodině to vřelo od té doby, co se Záhrobská rozhodla v roce 2009 osamostatnit. Už nechtěla otce za trenéra. Ten rozchod nesl těžce, ze špatných výsledků vinil dceřiny nové trenéry. Záhrobská ho ale v dubnu obvinila z neustálého pronásledování a otevřeně mluvila o tom, jak i otec ničil život. Hádky, v nichž možná hrály svou roli i peníze, nakonec vyzněly do ztracena.

Nejlepší sportovní výkon: Jágrův hattrick proti USA

Jágr jednou, Jágr podruhé, Jágr potřetí. Po čtvrtfinále slovenského mistrovství světa proti USA se nemluvilo o nikom jiném. Vždyť do té doby trochu nevýrazná největší osobnost českého týmu Jaromír Jágr vstřelil hattrick!

19. minuta. Pár desítek vteřin před koncem první třetiny Jágr napřáhl a puk proletěl pod betony amerického brankáře. 1:0.

25. minuta. Další úžasná trefa může s číslem 68 na zádech při přesilovce pěti na tři. Jágr dostal přihrávku do oblíbeného místa v kruhu a nemilosrdně zavěsil puk mezi tyč a gólmanovu lapačku. 2:0.

57. minuta. Jágr si narazil s Tomášem Plekancem a ani tentokrát se nemýlil. 4:0.

Česko - USA (Jágr střílí branku).
Veterán Jaromír Jágr.
Česko - USA (Jágr slaví první branku).

Jágr nasázel první hattrick v reprezentaci ve 39 letech. Odskákalo to USA.

Tehdy ještě útočník ruského Omsku poslal české hokejisty do semifinále proti Švédsku. Ve svých devětatřiceti letech však hlavně poprvé vstřelil reprezentační hattrick. "A doufám, že není poslední," smál se Jágr. "Dneska jsem se přitom nijak zázračně necítil, někdy to tam padá, někdy ne," dodala ikona českého hokeje, která po návratu do NHL hájí barvy Philadelphie Flyers.

Nejlepší sportovec: Kvitová

Měl to být další rok ve znamení Tomáše Berdycha, coby největší české tenisové naděje. Ale také další rok, kdy bude Česko marně čekat na opravdového šampiona typu Navrátilové, Novotné, Kodeše či Lendla... Nikdo nevěřil, že se z čista jasna objeví kometa. Jmenuje se Petra Kvitová a málokdo dnes pochybuje, že se brzy stane světovou jedničkou. Vždyť jí zbývá poskočit jen o jedinou příčku.

Petra Kvitová ovládla i prestižní Turnaj mistryň v Istanbulu.

Všichni věděli, jaký v ní dřímá talent. Jen nečekali, že exploduje tak brzy a s takovou silou. Dodnes běhá českým fanouškům mráz po zádech při opakování záběrů ze začátku července. Po tváři jednadvacetileté hráčky se koulejí slzy štěstí, když na centrálním dvorci londýnského All England Clubu zvedá nad hlavu trofej pro vítězku Wimbledonu.

Kromě Wimbledonu získala další čtyři tituly a na konci sezony se radovala také z vítězství na Turnaji mistryň v Istanbulu a především v prestižní týmové soutěži žen Fed Cupu, kde dvěma výhrami dovedla Češky k triumfu nad Ruskami. Od té doby posbírala i čadu individuálních ocenění - stala se nejlepší tenistkou podle asociací WTA a ITF, ovládla i českou anketu o Sportovce roku 2011.

Autor: