Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

‚Komisaři mohli můj vzorek kontaminovat. Zaplatil jsem jim málo,‘ říká keňský běžec

Sport

  18:00
LONDÝN - Keňský běžec Asbel Kiprop po pozitivním dopingovém testu na EPO v prohlášení vypověděl, že byl s předstihem informován o termínu listopadové mimosoutěžní kontroly, a naznačil, že komisaři pak mohli jeho vzorek kontaminovat.

Keňský běžec Asbel Kiprop foto: Reuters

Semenyaová bude muset brát kvůli testosteronu léky, nebo změnit trať. Nesmyslně?

Při odběru si údajně řekli o nespecifikovanou finanční částku, která měla zřejmě zajistit, aby se vzorkem nebylo manipulováno. Pozitivní test si teď Kiprop vysvětluje tak, že zaplatil málo.

Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa v běhu na 1500 metrů byl prý o peníze požádán v době po odběru vzorku a před jeho zapečetěním. 

Neviděl v tom tehdy žádnou souvislost s kontrolou a ve vedlejší místnosti zadal příkaz k převodu.

„Když jsem vzorek odevzdal, postavil jsem ho na stůl, za kterým seděli (komisaři) Paul Scott a Simon Karugu. Nevím, jestli pak bylo se vzorkem manipulováno, když jsem byl v ložnici. Nevím, jestli se ode mě čekalo víc peněz a jestli to pak nevyústilo v kontaminaci vzorku,“ uvedl Kiprop. 

V únoru se každopádně dozvěděl, že test byl pozitivní. „Zpětně teď vidím, že ty peníze souvisely s odevzdaným vzorkem i tím upozorněním na kontrolu,“ dodal.

Speciální komise sledující dopingové případy atletů (AIU), jež už také Kipropův pozitivní test oficiálně potvrdila, nicméně dospěla k závěru, že k žádné manipulaci nebo výměně vzorku nedošlo. 

Naproti tomu při vyšetřování případu zjistila, že Kiprop skutečně dostal s denním předstihem telefonicky informaci o chystané kontrole. Komise to razantně odsoudila a vyjádřila nad takovým postupem extrémní zklamání.

Keňský běžec Asbel Kiprop
Londýnský maraton vyhrál mezi muži Keňan Daniel Wanjiru.

Případ nyní bude řešit disciplinární komise mezinárodní federace IAAF a Kiprop může být potrestán až čtyřletým zákazem startů. 

Podle AIU má být ale také rozhodnuto o tom, zda komisaři telefonickým avízem neporušili antidopingová pravidla a test nebude vyhodnocen jako neplatný.

Kiprop každopádně veškerou vinu odmítá. 

„Jakýkoliv doping vehementně popírám. Stojím si za svým antidopingovým přesvědčením a jsem ten poslední člověk, který by se takto hanebně a nesportovně choval. Od roku 2007 si buduju čistou kariéru a takovýmhle činem bych ji jen tak nezahodil,“ uvedl osmadvacetiletý atlet.

Argumentoval také tím, že se mohl zkoušce vyhnout, když už o ní věděl. „To se trestá až napotřetí a já dosud test nikdy nezmeškal,“ dodal Kiprop.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!