Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

„Komorní“ NBA v Londýně: Diváci nefandili, zápas je ani moc nezajímal

Sport

  8:05
LONDÝN/PRAHA - Zámořská NBA se do Evropy vrací už pravidelně jednou ročně, o londýnský zápas tak byl velký zájem. Vstupenky mizely z prodeje extrémně rychle, o místa v první řadě se přetahovaly celebrity v čele s fotbalisty britské Premier League. V záběrech kamer se objevili třeba Olivier Giroud a Ethan Ampadu z Chelsea nebo Hector Bellerin a Alexandre Lacazette z Arsenalu.

„Docela mi O2 Arena sedla, i když jsme v ní měli jen jeden trénink. Dařilo se mi střelecky. Měl jsem motivaci, protože se přijeli podívat kamarádi a hodně českých fanoušků,“ připustil Satoranský. foto: ČTK

Problém s počtem lístků řešil i Satoranský, pro jehož fanoušky byl duel v Londýně jedinečnou příležitostí vidět ho v dresu Wizards mimo USA. „Zařizoval jsem asi 30 vstupenek pro rodinu a kamarády. Sice jsme k nim my hráči měli výhodnější přístup, ale nebylo to tak jednoduché. O lístky jsem žádal už před sezonou, takže jsem spíš tipoval, kolik lidí dorazí. V počtu mě ale předběhl Ian Mahinmi, který tu má grupu kolem 50 lidí,“ zmínil Satoranský spoluhráče původem z Francie.

Nakonec bylo podle očekávání beznadějně vyprodáno, už dvě hodiny před utkáním se kolem haly tvořily hloučky lidí a přilehlé hospody byly plné fanoušků v dresech obou celků.

Víc ale byla k vidění modrobílooranžová kombinace newyorského týmu. Knicks patří k nejoblíbenějším sportovním klubům světa, a i přes své slabé výkony v posledních letech mají podporovatele po celé planetě.

„Měli jsme na hřišti sestavu, která otáčela zápas a nebyl důvod, abychom to nějak měnili. A kluci tu poslední čtvrtinu zvládli výborně,“ chválil Satoranský spoluhráče.

„Knicks mají ve většině hal více fanoušků než druhý tým, je tomu tak, i když s nimi hrajeme ve Washingtonu. Přesto jsem slyšel fandy Wizards a i lidi z Česka,“ chválil rodák z Prahy publikum.

Hlediště bylo chladnější

Diváci se přesto chovali jinak než ve Státech. Spousta z nich neodhadla provoz před halou krátce před začátkem duelu, a tak byla v době úvodního rozskoku londýnská O2 arena zaplněná z poloviny. Na rozdíl od Američanů se diváci v Londýně přišli opravdu z velké části na basketbal jen podívat a příliš neprojevovali své sympatie ani k jednomu z týmů, zato ale strávili většinu utkání na svých místech a neodbíhali neustále ke stánkům s občerstvením, jak je tomu zvykem v zámoří.

Doprovodný program zahrnoval několik soutěží pro diváky, roztleskávačky a tradiční exhibici smečařů na trampolínách. Přesto bylo hřiště často při dlouhých oddechových časech, které v NBA trvají tři minuty reálného času, prázdné a nic se nedělo, což diváky nebavilo.

Český hlouček se ale většinu zápasu mohl bavit. Byl to právě Satoranský, který otevřel skóre zápasu, od té chvíle ale měli navrch „hostující“ Knicks, kteří se ujali dvouciferného vedení.

Ospalé diváky se snažil v červeném dresu Washingtonu probrat hlavně vytáhlý Čech, když ve druhé čtvrtině parádně ze vzduchu zasmečoval nepřesnou střelu Trevora Arizy a v závěru poločasu dvěma úspěšnými trojkami udržel svůj tým na dostřel.

Satoranský ve čtvrtečním utkání podával velmi dobrý výkon hlavně střelecky a v poločase byl s 12 body nejlepším střelcem svého týmu.

Tři čtvrtiny utkání však probíhaly jako přes kopírák. Wizards nejprve přitlačili v obraně a dostali se na hratelný rozdíl, aby pak na pár útoků polevili a Knicks se přesnými střelami z dlouhé vzdálenosti uklidnili. Nedokázal tomu pomoct ani Satoranský, který patnáct minut před koncem střídal jako v tu chvíli nejvytíženější hráč zápasu s třiceti odehranými minutami, čtrnácti body, pěti asistencemi a dvěma zisky. Nečekal však, že už se na hřiště nevrátí.

„Měli jsme na hřišti sestavu, která otáčela zápas, a nebyl důvod ke změně. A kluci tu poslední čtvrtinu zvládli výborně,“ chválil Satoranský spoluhráče včetně bývalého hráče Nymburku Chassona Randlea.

Výsledek diváky nezajímal

Právě nápor „domácích“ ve čtvrté čtvrtině ospalé fanoušky přece jen rozproudil, Wizards totiž dokázali vyrovnat a čtyři minuty před koncem už vedli. Závěr pak nabídl drama. Půl minuty před posledním klaksonem poslal New York do vedení Noah Vonleh, aby na druhé straně odpověděl pouhé čtyři desetiny sekundy před koncem hrdina zápasu Thomas Bryant.

„Musel jsem si počkat na opakování na kostce nad hřištěm. Nebyl jsem si jistý. Ale když jsem viděl zpomalený záběr, věděl jsem, že to bude technický koš,“ popisoval Satoranský rozhodující situaci souboje.

„Musel jsem si počkat na opakování na kostce nad hřištěm. Nebyl jsem si jistý. ,“ řekl Satoranský po utkání v Londýně.

Při ní míč do koše nespadl, ale v cestě do obroučky ho nedovoleně zablokoval hráč New Yorku. Triumf Wizards tak museli potvrdit až rozhodčí za pomoci videa, čekání ale hodně diváků otrávilo a při vrcholu večera se jich několik tisíc zvedlo a odešlo, aby nemuseli stát frontu na metro.

Ani to ale neubralo vítězům nic na radosti ze třetího triumfu z posledních čtyř duelů. „Je skvělé, že jsme dokázali zápas otočit. V posledních zápasech si věříme, i když prohráváme, a dnes se to potvrdilo. Pro postup do play off v tom ale musíme i pokračovat,“ usmíval se Satoranský v šatně po utkání, kde je čím dál více obklopen novináři.

„Byly to tři úžasné dny, ale také hodně náročné. Přesto jsme si to užili a hlavní je, že se vracíme s výhrou, pro kterou jsme si sem přijeli,“ uzavřel odchovanec USK Praha. Zpět do hlavního města USA se vrátil s vědomím, že na postupové příčky ztrácí se spoluhráči už jen tři výhry.

Autoři:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.