Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Komunikace skrz textové zprávy i zlepšený zdravotní stav. Cyklista Jakobsen by mohl brzy domů

Cyklisté po srážce v závěru závodu Kolem Polska foto: ČTK

Praha - Fabio Jakobsen se z hrozivé nehody vzpamatovává překvapivě dobře, zní klíčové sdělení Yvana Vanmola, lékaře týmu Deceuninck-QuickStep. Nizozemský cyklista, který minulý týden po pádu při závodu Kolem Polska utrpěl vážná zranění, by podle něj mohl být brzy převezen domů.
  17:51

„Musím říct, že jeho stav je velmi dobrý, zvlášť když uvážíte, jak vážnou nehodu měl. Nebyly postiženy žádné životně důležité orgány, takže doufáme v nejlepší. Je plně při vědomí. Nemůže mluvit, ale komunikuje pomocí textových zpráv,“ popisoval lékař belgického týmu Vanmol v rozhovoru pro list Sporza.

Jakobsen utrpěl vážná zranění obličeje po pádu v závěrečném spurtu středeční 1. etapy v Katovicích, kdy ho v souboji o prvenství natlačil do bariéry krajan Dylan Groenewegen.

Cyklisté po srážce v závěru závodu Kolem Polska

Úřadující mistr Nizozemska zábradlí v rychlosti údajně až 80 km/h rozrazil a přeletěl a zůstal bezvládně ležet v tratolišti krve. Na místě byl oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice, kde se podrobil pětihodinové operaci hlavy a zejména obličeje. V pátek ho lékaři probudili z umělého spánku.

Jakobsen si při nehodě poškodil patro a průdušnici a utrpěl zlomeniny v obličeji. Lékaři se obávají trvalého estetického a svalového poškození. „Myslím, že bude koncem týdne připraven na transport do Nizozemska. Dělá nám starosti jen estetické poškození, jež může mít vliv na činnost svalů v okolí úst,“ řekl Vanmol.

Cyklisté po srážce v závěru závodu Kolem Polska
Cyklisté po srážce v závěru závodu Kolem Polska

Podle něj je pravděpodobné, že se mladý jezdec k cyklistice vrátí. „Předpokládáme, že ano. Ale netroufal bych si stanovit žádný časový rámec,“ řekl lékař týmu, za který jezdí i český profesionál Zdeněk Štybar.

Groenewegen si při nehodě zlomil klíční kost a jeho tým Jumbo-Visma mu zastavil činnost do doby, než mezinárodní unie UCI okolnosti nehody vyšetří. Za zranění krajana se omluvil.

Autoři: ,