Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Konec nadějí na US Open. Vypadl i Tomáš Berdych

Sport

  21:02
NEW YORK / PRAHA - Legendární Björn Borg jej uvedl mezi třemi největšími favority na ovládnutí US Open. Český tenista Tomáš Berdych však očekávání ani zdaleka nenaplnil. Osudným se mu stalo už první kolo, lépe řečeno Francouz Michael Llodra. Sedmý hráč světa proti němu neuhrál ani set, nezvládl Llodrův bojovný styl a prohrál 6:7, 4:6 a 4:6.

Tomáš Berdych. foto: Reuters

"Samozřejmě nejsem šťastný, že jsem vypadl. Ale třeba mi tohle pomůže získat energii na další turnaje. Svět se po téhle porážce nezhroutí. Musím to hodit za hlavu a snažit se pracovat dál," tvrdil Berdych na pozápasové tiskové konferenci.

Už po losování však dobře věděl, že bude Llodra velkou překážkou. "Je na žebříčku první z těch hráčů, kteří nejsou nasazení. Horšího soupeře do prvního kola už jsem dostat nemohl. Ještě s tím jeho stylem… Dokáže porazit kohokoliv, umí zahrát vážně skvěle," předpovídal v rozhovoru MF DNES.

Pětadvacetiletému Čechovi také vadilo, že musel na zápas prvního kola čekat tři dny. To se možná projevilo v prvním setu, kdy si oba tenisté drželi svá podání, ale Berdych zaváhal ve zkrácené hře.

Ve druhém setu nešlo Berdychovi příliš podání, navíc zahodil tři brejkboly. To Llodra jeden využil a za sto minut vedl 2:0 na sety. A o podání přišel Berdych i ve třetí sadě: konkrétně v pátém gamu. Na obrat pak už nenašel síly.

"Nedostal jsem šanci hrát svůj tenis. Llodra si zaslouží uznání. Výborně podával a perfektně hrál na síti," ocenil Berdych.

Berdych a Llodra.

Jeho protivník se jej zřejmě snažil rozhodit i psychicky. Llodra se nechal ve druhém setu ošetřovat za stavu 40:40 při svém servisu, když předtím odvrátil tři brejkboly.

"Je to k pousmání. V průběhu gamu si člověk vezme timeout, když si zablokuje záda, nemůže se zvednout a pak už ani nehraje. Neviděl jsem nic podobného, že by si došel sednout na deset minut a pak by to dohrál," líčil Berdych.

"Zahrál to ale skvěle podle pravidel. Je potřeba využít všech zbraní, abyste vyhráli. To mu nemůže nikdo vyčítat," dodal smířlivě.

V New Yorku už nepokračuje ani Berdychův daviscupový parťák Radek Štěpánek. I jeho totiž vyřadil Francouz. Julien Benneteau sice nezvládl velké horko a uprostřed bitvy ve čtvrtém setu odešel do rohu kurtu, kde se vyzvracel, ani to však Štěpánkovi nepomohlo. Podlehl 4:6, 2:6, 6:4 a 4:6. "Tahle porážka mě bude hodně štvát," citoval ho server iDNES.cz.

Štěpánek přitom jel do New Yorku povzbuzený postupem do čtvrtfinále v New Havenu. Byl to totiž pro něj první úspěšnější turnaj po vleklých zdravotních problémech. Jenže 36. hráč světa Bennetau vrátil Štěpánka zpět na zem. Tomu se přitom v New Yorku v minulosti tradičně vcelku dařilo. V 1. kole tam vypadl teprve potřetí v kariéře a poprvé po šesti letech.

Štěpánek s Berdychem však nebyli jediní, komu se nevedlo. Úvod turnaje znamenal konečnou pro dvanáct ze startujících čtrnácti Čechů. Do druhého kola postoupily jen Petra Kvitová a Iveta Benešová.

Jasné už je také to, že ve Flushing Meadows svůj titul ve čtyřhře neobhájí Lukáš Dlouhý s Indem Leanderem Paesem. Třetí nasazený pár podlehl po boji 7:6, 3:6 a 4:6 česko-slovenské dvojici Martin Damm, Filip Polášek, kteří spolu hrají poprvé od vyřazení v osmifinále Wimbledonu.