Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Konec neoblíbeného plavce Janga? Pokud neuspěje s odvoláním, znamená to konec kariéry, říká Ryška

Sport

  5:00
Lausanne - Osmadvacetiletý čínský plavec Sun Jang byl potrestán za porušení antidopingových pravidel osmiletým zákazem startu. Trojnásobný olympijský šampion tak přijde o letošní hry v Tokiu. „Osobně mi to přijde jako tvrdý trest, ale neznám všechny detaily. Samozřejmě věci, které Sun Jang dělal, byly podezřelé,“ myslí si předseda Českého svazu plaveckých sportů Petr Ryška.

Duncan Scott stojí mimo stupně vítězů foto: Reuters

Kontroverzní Číňan Sun Jan bude pykat za incident ze září 2018, kdy kvůli údajně nevhodnému chování komisařů rozmlátil bezprostředně po kontrole spolu se svým realizačním týmem vzorky své krve kladivem.

Od Mezinárodní plavecké federace FINA dostal tehdy jen napomenutí, Světová antidopingová agentura WADA se proti tomuto verdiktu odvolala a požadovala zákaz činnosti na dva až osm roků. Sportovní arbitráž CAS v Lausanne nakonec vynesla nejvyšší možný trest. „Sun Jang nedokázal doložit, že měl pádné důvody ke zničení svých dopingových vzorků a odmítnutí dopingové kontroly, když byl z jeho pohledu porušen protokol pro odebírání vzorků,“ uvedl CAS.

„WADA je spokojena, že spravedlnosti bylo v tomto případě učiněno zadost,“ řekl generální ředitel Olivier Niggli.

Číňan Sun Jang se zahřívá před finále můžů na 800 metrů ve volném stylu

Čínský plavec se proti verdiktu okamžitě ohradil a hodlá se odvolat. V podobných případech ale může svoji obhajobu postavit jen na specifických procedurálních důvodech. „Tohle není fér. Pevně věřím ve svou nevinu. Rozhodně se odvolám, aby pravdu poznalo více lidí,“ pronesl důrazně.

Jekyll a Hyde plavání

V Číně je Sun Jang uznávanou sportovní modlou, v plaveckém světě ho ale řada elitních plavců odsuzuje.

Vše začalo v roce 2014, kdy jedenáctinásobný mistr světa dostal tříměsíční zákaz činnosti za použití zakázaných stimulantů. Čínská federace, která ho „potrestala“, trest oznámila až po jeho skončení. Sun Jang nezmeškal jediný velký závod.

„Pokud Číňan neuspěje s odvoláním, bude to znamenat konec jeho kariéry. Osobně mi to přijde jako tvrdý trest, ale neznám všechny detaily. Samozřejmě věci, které Sun Jang dělal, byly podezřelé. Vždycky ale záleží na všech okolnostech případu, v minulosti už byla usvědčena z dopingu spousta lidí, aby se později ukázalo, že jim byl podstrčen,“ řekl pro LN předseda Českého svazu plaveckých sportů Petr Ryška.

Největší projevy opovržení zažil čínský plavec na loňském mistrovství světa v Koreji. Během dvou medailových ceremoniálů ho postupně ignorovali a nepodali mu ruku Brit Duncan Scott a Australan Mack Horton.

Duncan Scott odchází ze stupňů vítězů, aniž by podal Sun Jangovi ruku.

FINA po tomto incidentu pohrozila plavcům sankcemi za protesty na stupních vítězů a v budoucnosti odebráním medailí, nakonec však zůstalo jen u slov. A Horton po inkriminovaném momentu získal pozitivní reakce ostatních plavců. Když přišel po onom vyhlašování do společné jídelny, sklidil bouřlivý potlesk.

„Mně se celkově tato gesta moc nelíbí, je to ale záležitost každého sportovce a jeho právo projevit svobodný názor. Myslím si, že tato kauza plavání obecně uškodit nemůže, nevyskytuje se tu tolik dopingových případů. Samozřejmě se jednou za čas něco provalí, ostatně jako v každém sportu. Plavání ale podle mě není sport, který je dopingem prolezlý,“ dodává Ryška.

A byť může mít pravdu, u Sun Janga platí, že pokud švýcarský soud jeho trest potvrdí, pak mu vyprší v únoru 2028, kdy mu bude 36 let...

Sportovní hvězdy pykající za doping

  • Září 1988: Kanadský sprinter Ben Johnson byl po olympijském finále běhu na 100 metrů v Soulu diskvalifikován kvůli stanozololu. Musel vrátit zlatou medaili a přišel o své světové rekordy.
  • Červen 1994: Argentinský fotbalista Diego Maradona byl vyloučen z MS 1994 kvůli užití efedrinu a později byl potrestán zákazem startu na 15 měsíců.
  • Únor 1999: Olympijský vítěz v běhu na 100 metrů Brit Linford Christie byl usvědčen z užití anabolického steroidu Nandrolon. Dostal dvouletý zákaz startů.
  • Únor 2002: Při ZOH byla odhalena šestice hříšníků, z nichž nejznámějšími byli medailisté v běhu na lyžích Španěl Johann Mühlegg a Rusky Larisa Lazutinová s Olgou Danilovovou.
  • Červenec 2006: Světový rekordman v běhu na 100 metrů Američan Justin Gatlin měl pozitivní test na testosteron.
  • Říjen 2007: Americká sprinterka Marion Jonesová se přiznala k systematickému dopingu a ukončila kariéru. Přišla o všechny olympijské medaile i úspěchy z MS 2001 a musela vrátit odměny ve výši 700 tisíc dolarů.
  • Říjen 2012: Cyklistická unie odebrala Lanci Armstrongovi kvůli dopingu všech sedm titulů z Tour de France, a potrestala jej doživotním zákazem startů.
  • Červenec 2013: Americký sprinter Tyson Gay měl pozitivní test na anabolický steroid.
  • Červen 2016: Ruská tenistka Maria Šarapovová byla potrestána dvouletým zákazem startu za to, že na Australian Open měla pozitivní test na meldonium.
  • Říjen 2016: Norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová měla při mimosoutěžním odběru pozitivní test na clostebol.
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...