Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Konec protestů. Pokud budou plavci porušovat nová pravidla, může jim být odebrána medaile

Sport

  16:42
Kwangdžu - Po kontroverzních událostech na stupních vítězů po triumfech čínského plavce Sun Janga na mistrovství světa v Koreji zpřísnila mezinárodní federace FINA svá pravidla a hrozí protestujícím závodníkům tresty. Pokud se od nynějška nebudou chovat na stupních vítězů podle nových regulí, hrozí jim dokonce až odebrání medailí.

Mack Horton se na stupně vítězů vedle Číňana Suna nepostavil. foto: ČTK/AP

„Chceme se starat o sport, ne o politiku,“ řekl agentuře AFP generální ředitel FINA Cornel Marculescu. Nový bod v pravidlech nyní ukládá medailistům povinnost „aktivně se účastnit celého průběhu soutěže včetně vyhlášení vítězů.“ V případě porušení této regule mohou být plavci suspendováni či zbaveni medailí.

Nová klauzule je reakcí na chování Australana Macka Hortona a Brita Duncana Scotta. Ti si po závodech na 400 a 200 m kraul odmítli podat ruku a společně se vyfotit se Sun Jangem, jehož start na MS většina plavců kvůli jeho dopingovým prohřeškům kritizuje. Olympijský šampion Horton zůstal demonstrativně stát pod stupni vítězů, na Scotta zase Sun Jang z nejvyššího stupínku vztekle křičel. Všichni tři dostali od FINA napomenutí.

Mack Horton se vyfotil jen s bronzovým Gabrielem Dettim

Sun Jang si už v roce 2014 odpykal tříměsíční trest za doping a o další skandál se postaral loni, kdy kvůli údajně nevhodnému chování komisařů rozmlátil bezprostředně po kontrole vzorky své krve kladivem. Od FINA dostal jen napomenutí, ale Světová antidopingová agentura WADA se proti tomu odvolala a v září bude Sun Jangův případ projednávat arbitráž CAS.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.