Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Konec Woodsovy éry, už není první. Ale na jak dlouho?

Sport

  12:07
VALDERRAMA(PRAHA - O tomhle dni se jednou bude psát v golfových učebnicích. Éra Tigera Woodse je u konce, po více než pěti letech opouští trůn pro nejlepšího hráče světa. I když nejlepší už není dlouho. Poslední triumf na PGA Tour si připsal v říjnu loňského roku, v evropském seriálu se radoval ještě o měsíc později.

Tiger Woods na US Open foto: Reuters

Ale pak přišel pád spojený s odhalením Woodsových záletnických choutek. Možná nejlepší sportovec posledního desetiletí nejprve zapíral, pak se kál, léčil i rozváděl. Z golfového démona ale zbyl pouze stín. A tak přichází nový král. I když trochu jednooký – Brit Lee Westwood.

Sedmatřicetiletý rodák z Worksopu sice patří mezi velké hvězdy drivů a greenů, dominantní ale vůbec není. Nikdy v kariéře nevyhrál turnaj kategorie major a i na PGA Tour má na svém kontě jen dvě vítězství, jedno z nich v letošním roce.

NOVÝ GOLFOVÝ KRÁL

Lee Westwood

* Narodil se 24. dubna 1973 ve Worksopu ve Velké Británii

* Vyhrál dva turnaje série PGA Tour a 20 turnajů European Tour. Na "majoru" byl dvakrát druhý.

* Do Top 10 světového žebříčku se dostal v roce 1998. Po narození syna o tři roky později si dal dvouletou pauzu.

Snad každý proto v průběhu sezony tipoval, že Woodse v čele žebříčku vystřídá dlouholetý korunní princ světového golfu Phil Mickelson ze Spojených států. Velmi složitý systém koeficientů, který rozhoduje o postavení ve světových tabulkách, ale rozhodl jinak.

"Tomu systému hodnocení jsem nikdy nerozuměl, ani za mých dob. Je zajímavé, jak se časy mění a je možné být světovou jedničkou i bez vyhraného majoru," podivuje se Nick Faldo, který před šestnácti lety jako poslední Angličan dominoval světovému golfu.

To však nového lídra momentálně vůbec netrápí. "Když vyrůstáte a lidé se vás ptají, čeho byste chtěl docílit, řeknete: chtěl bych být nejlepší na světě. A to teď jsem. Jsem nejlepší na této planetě," radoval se Westwood, v jehož prospěch podle Falda mluví především obrovská vyrovnanost výkonů.

KONEC KRÁLE GOLFU

Tiger Woods vládl golfovému žebříčku nepřetržitě 281 týdnů, což je absolutní historický rekord. Ještě impozantnější je ale jeho celkový rekord 623 týdnů jako světová jednička celkem. Druhý Greg Norman se na trůně slunil jen 331 týdnů.

Woods vyhrál jako profesionál 97 turnajů. Ten poslední ale před více než rokem. Krátce nato přišel šok. Média přinesla zprávu, že Woods, který jinak dbal na svou pověst charakterního sportovce se silnou vazbou na rodinu, dlouho podváděl manželku Elin Nordegrenovou s několika ženami.

Následovalo pokání, léčení ze sexuální závislosti a nakonec i rozvod. V letošním roce Woods nevyhrál jediný turnaj a vydělal pouze 1,3 milionu dolarů, nejméně od roku 1997. Loni přitom vydělal přes 10 milionů dolarů a vyhrál šest turnajů.

"Poslední dva roky měl ale stabilní výkonnost a všichni víme, jak to bylo s Tigerem. Už bylo na čase, aby došlo ke změně," říká golfová legenda. Po letech, kdy světu (snad kromě Ryder Cupu) vládli Američané, se pozornost fanoušků přesouvá do Evropy. Vždyť i Westwood, který je momentálně zraněný, neměl ještě včera odpoledne posun na první místo vůbec jistý.

Pokud by Němec Martin Kaymer skončil na turnaji Andalucia Masters aspoň druhý, byl by v čele právě on. Pětadvacetiletý vítěz čtyř letošních turnajů European Tour i posledního majoru sezony ale ve Španělsku totálně propadl a po nedělním výsledku tři rány nad par skončil až na děleném 21. místě.

"Samozřejmě mě to moc mrzí. Pokazil jsem moc patů. Ale boj o post světové jedničky to neovlivnilo. Měl jsem to zasuté vzadu v hlavě. Nehrál jsem kvůli tomu ani víc agresivně, ani víc defenzivně," smutnil Kaymer, který ale doufá, že se na první místo přece jen brzy dostane. Westwoodovi přesto k prvenství pogratuloval.

"Je to jeden z nejlepších kluků na European Tour. Mám radost, že se mu to povedlo," řekl na adresu vítěze dvaceti evropských turnajů. A ten jeho gesto ocenil. "Poslal mi vzkaz, hned jak dokončil finálové kolo. To pro mě hodně znamená," řekl Westwood, který čeká, že se Woods pokusí dobýt trůn už příští týden v Šanghaji. "Tak to mezi námi chodí. Já ho trochu popíchnu, on mi to vrátí."

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...