130 let

Vlastimil Petržela | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Konečně přijali moji žádost

Sport
  •   11:11
PETROHRAD/PRAHA - S fotbalisty Zenitu Petrohrad chtěl dokráčet až k ruskému titulu. Smělé plány teď ale musí trenér Vlastimil Petržela (52) hodit za hlavu. Po středeční porážce v semifinále Ruského poháru proti CSKA Moskva u mužstva skončil.

Vyvrcholily tak jeho spory s vedením klubu, který na konci minulého roku ovládl plynárenský gigant Gazprom.

Berete konec angažmá kvůli vypjaté atmosféře jako úlevu?
Samozřejmě jsem rád, že vedení konečně přijalo moji žádost. Už před třemi týdny jsem po nich chtěl, aby mě uvolnili. Kdyby to udělali dřív, nemuselo se v tisku objevit spoustu věcí.

Mohla vaše spolupráce s novým prezidentem Fursenkem probíhat lépe? Nebo bylo od počátku jasné, že jste si nepadli do oka?
Od příchodu Gazpromu mi slibovali, že koupí jakéhokoliv hráče a půjdeme na vítězství v lize. Realita byla taková, že nikoho nekoupili, jen se vymlouvali a zajímali se o Tomáše Rosického, což bylo bezpředmětný. Hráče, které jsem opravdu chtěl, nepřivedli.

V ruském tisku se propíraly i konflikty, jež jste měl údajně s některými svými svěřenci. Zakládaly se tyto zprávy na skutečnosti?
To není pravda, žádné napjaté vztahy nepanovaly. Hráči mě pořád milujou. Vždyť jsme spolu žili tři a půl roku. Takové fámy šíří jenom některé noviny.

S Petrohradem se tedy nebude loučit ve zlém?
Vedl jsem tady nejlepší mančaft, jaký jsem kdy měl možnost trénoval. Skvělí byli i fanoušci. Byly to krásné roky. Ale jen do té doby, než mi začali mluvit do fotbalu.

Tato změna souvisí s příchodem nového prezidenta?
Volal mi každý třetí den a pak jednou přišel před zápasem, podíval se na sestavu a ptal se, kde je Min (korejský záložník - pozn. red.)? Proč ho nestavíš? Řekl jsem mu, že si asi dělá legraci. Přenášel mi na hráče nervozitu.

Budete se do Petrohradu ještě vracet?
Pokud tým zvládne odvetu semifinále Ruského poháru, tak bych na finále rád přiletěl.

Jak vidíte další perspektivu české hráčské kolonie? Neskončí špatně stejně jako v jiných ruských klubech?
Zůstává tam Vláďa Borovička (Petrželův asistent byl dočasně pověřen vedením týmu - pozn. red.), ale ten má radši ruský kluky. Jejich pozice se bude odvíjet od toho, kdo přijde potom. Nejde jen o Čechy, ale i o další cizince. Třeba norského obránce Hagena. Ty všechny jsem přivedl já.

Co máte v plánu teď?
Odjedu do Itálie a do Řecka, vezmu si s sebou pejsky a budu ležet na pláži. Na mistrovství světa bych už ale chtěl být doma.

Další angažmá si budete vybírat spíš v Česku, nebo zahraničí?
Doma mě všichni odrazují, abych nezůstával. Prý tam všechno upadá. Krátce po oznámení, že jsem v Petrohradu skončil, jsem hned dostal sedm nabídek z ciziny. Všechno to budu teprve řešit.

Autor: