Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Konečně se cítím zdravý, chválí si Štěpánek a těší se na Davis Cup

US Open

  10:00
NEW YORK (Od zpravodajky v USA) - V pražské O2 areně nebyl od loňského listopadu, kdy ve finále porazil Nicoláse Almagra a zajistil českým tenistům nečekaný triumf v Davis Cupu. Za necelé dva týdny se však Radek Štěpánek znovu ocitne na kurtu, kde jeho kariéra dosáhla vrcholu. "Už se zas těším na to vrnění," přiznal Radek Štěpánek.

Český tenista Radek Štěpánek foto: Reuters

Vstupenky ještě jsou

Na semifinálové klání Česká republika - Argentina, které se uskuteční v pražské O2 Areně o víkendu 13. - 15. září, jsou pořád k dispozici poslední stovky vstupenek na www.sazkaticket.cz nebo na terminálech Sazky.

Za dva týdny přivítají čeští tenisté Argentinu, stejného soupeře, s nímž síly změřili loni v semifinále v Buenos Aires. Štěpánek v týmu kapitána Jaroslava Navrátila chybět nebude.

Na US Open jste vypadl v prvním kole, ale americká šňůra zase tak nepovedená nebyla, ne?
Odehrál jsem několik vyrovnaných zápasů, prohrál s hráči, co jsou těsně za TOP 10 a Wawrinkou, který je v desítce. Odvážím si pozitivní pocit, jsem doopravdy zdravý. Měsíc a půl od Wimbledonu mi tělo funguje na sto procent, což je pro mě důležité. V zápasech se dostávám se do šancí, jen je proměňovat. Jeden "vyklohněný" zápas pro mě může znamenat velký zlom.

Ve dvouhře přijde další zápas v daviscupovém semifinále. Jak vnímáte argentinskou sestavu? Del Potro se do Prahy evidentně nechystá.
Bavil jsem se s ním o tom. Je jasné, že nebude. Zatím moc neslyším o Nalbandianovi. Nikdo s ním moc nepočítá, ale ještě bych ho neodepisoval. Uvidíme, s jakým týmem přijedou. Odevzdaní ale nepřijedou, Davis Cup nikdy nevyhráli, vůle po vítězství je obrovská. Bude to těžké utkání, ale pro mě je to motivace. Věřím, že se nám povede postoupit do finále.

O Nalbandianovi mluví argentinská média v souvislosti se čtyřhrou.
Poslední roky sní o výhře v Davis Cupu, jestli se teď někde připravuje... Je to šikovný hráč, jako jeden z mála Argentinců spolu s Del Potrem umí hrát na rychlém povrchu. Když mu to sedne, je velice nebezpečný.

Láká vás semifinále už jen proto, že jste si letos vlastně v Davisově poháru moc nezahrál? Jen čtyřhru proti Kazachstánu.
Hlad je větší.

Bez Del Potra se argentinský tým na domácí půdě může jevit jako snadnější překážka.
To může být obrovská mýlka! Monaco je v žebříčku hodně vepředu. Nám bude nahrávat volba povrchu, chceme využít výhodu domácího prostředí, i tu naši auru. Když budeme zdraví, je to dobrý základ dostat se do finále.

Zápasovou bilanci máte s Argentinci stejně jako Tomáš Berdych pozitivní. Je to před utkáním příznivější faktor?
Každý to má trochu v podvědomí, ale Davisův pohár je úplně jiná soutěž, v níž se všechno maže a rozhoduje momentální chvíle. Pro nás budou hrát roli zkušenosti.

Na začátku roku jste podstoupil operaci krční páteře, teď si zdraví pochvalujete.
Doopravdy stoprocentní jsem se začal cítit kolem Roland Garros, podvědomý tlak ze mě opadl, obavy šly pryč. Na trávě jsem měl smůlu s malým zraněním ve Wimbledonu. Ale před US Open jsem bez problémů zvládl soustředění a fyzicky nemám problém.

Zvládnete třídenní zátěž?
Tři dny nebyly nikdy problém. Nebudou ani teď.

Autor: