Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Konečně ukázala sílu. Plíšková smetla na US Open za 46 minut nebohou Bradyovou

Sport

  16:59aktualizováno  22:32
NEW YORK/PRAHA - Podruhé v kariéře může postoupila Karolína Plíšková do čtvrtfinále grandslamového US Open. Světová jednička se zdržela při výhře 6:1 a 6:0 v osmifinále turnaje na kurtu Arthura Ashe s domácí nadějí Jennifer Bradyovou pouhých 46 minut. Na české čtvrtfinále ale nedojde, protože Lucie Šafářová nestačila na Američanku Coco Vandewegheovou, které podlehla 4:6 a 6:7.

Karolína Plíšková a Jennifer Bradyová po zápase v osmifinále US Open 2017. foto: ČTK/APČTK

Pětadvacetiletá Češka se dosud na okruhu s o tři roky mladší soupeřkou nepotkala. A je otázkou, zda bude dvaadvacetiletá Američanka v blízké budoucnosti o setkání se současnou světovou jedničkou stát.

PODROBNOU ON-LINE REPORTÁŽ ZE ZÁPASU PLÍŠKOVÁ VS. BRADYOVÁ SI PŘEČTĚTE ZDE!

Plíšková, která se dosud na turnaji výkonnostně trápila a v zápase 3. kola si nechávala ošetřovat svoji hrací (pravou) ruku, konečně předvedla výkon hodný jejímu žebříčkovému postavení.

Lucie Šafářová v osmifinále US Open proti Američance CoCo Vandewegheové.
Američanka CoCo Vandewegheová v osmifinále US Open proti Lucii Šafářové.

Zjevně nervózní Američance, až 91. hráčce pořadí WTA, sebrala hned na úvod zápasu podání, aby následně jedinkrát v zápase lehce zaváhala a dovolila Bradyové při svém servisu dva brejkboly.

Oba na svém oblíbeném turnaji, na kterém obhajuje loňské finále, ale dokázala odvrátit a definitivně se nastartovala k velkolepému výkonu. „Chtěla jsem využít šanci, kterou jsem dostala, když jsem v minulém kole odvrátila mečbol. A dneska jsem hrála o moc lépe,“ řekla Plíšková na kurtu.

Grandslamový turnaj US Open v New Yorku

(tvrdý povrch, dotace 50,4 milionu dolarů)

MUŽI:

Dvouhra - 4. kolo: Nadal (1-Šp.) - Dolgopolov (Ukr.) 6:2, 6:4, 6:1, Rubljov (Rus.) - Goffin (9-Belg.) 7:5, 7:6 (7:5), 6:3.

ŽENY:

Dvouhra - 4. kolo: KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (1-ČR) - Bradyová (USA) 6:1, 6:0, Vandewegheová (20-USA) - ŠAFÁŘOVÁ (ČR) 6:4, 7:6 (7:2), Kanepiová (Est.) - Kasatkinová (Rus.) 6:4, 6:4.

Čtyřhra - 3. kolo: Babosová, HLAVÁČKOVÁ (5-Maď./ČR) - Hsieh Su-Wei, Niculescuová (12-Tchaj-wan/Rum.) 6:2, 6:7 (1:7), 7:6 (7:5), HRADECKÁ, SINIAKOVÁ (7-ČR) - Bertensová, Larssonová (11-Niz./Švéd.) 6:1, 6:3.

JUNIOŘI:

Dvouhra - 1. kolo: Nijboer (Niz.) - ŠTYLER (ČR) 6:4, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo: Rodionov, VRBENSKÝ (2-Rak./ČR) - Grant, Zink (USA) 6:4, 7:6 (7:3).

Američanku, pro kterou je osmifinále dosavadním grandslamovým maximem (do stejné fáze se dostala také na Australian Open), deptala pestrou ofenzivní hrou a také precizními returny. Statistiku vítězných úderů ovládla v poměru 23:6.

V prvním setu ještě potupný kanár Bradyové nezazpíval, ve druhém už ano, byť v poslední šesté hře vedla 30:0 a za bouřlivého povzbuzování publika bojovala alespoň o čestný gem. Vlastními chybami ale dostala Plíškovou do výměn a ta každou tvrdě trestala.

Ve čtvrtfinále ji pak čeká další Američanka Coco Vandewegheová, která vyřadila Lucii Šafářovou 6:4 a 7:6 a zabránila tak českému derby.

Šafářová prohrála s Vandewegheovou prvních šest výměn utkání, ale pak byla v první sadě lepší. Měla tři brejkboly, ale ani jeden nevyužila a přišel trest. Za stavu 4:5 Češka při podání prohrávala 0:40 a při druhém brejkbolu chybovala.

Ve druhé sadě se povedlo Šafářové prorazit podání dvacáté nasazené soupeřky, ale o vedení 3:2 vzápětí přišla. V tie-breaku pak bývalá pětka žebříčku dvouhry a současná deblová jednička vedla 2:1, jenže následně ztratila šest míčů. Američanka ukončila duel esem a po čtvrtfinále ve Wimbledonu je i mezi nejlepší osmičkou na US Open.

Pro americké soupeřce bude Plíšková hájit svoji pozici světové jedničky. K jistotě prvního místa také po US Open potřebuje dojít minimálně do finále. Na turnaji už pokračuje jediná z jejích vyzývatelek - Ukrajinka Elina Svitolinová, na kterou může narazit v případném semifinále.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!