Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Konferenční finále si zahraje s Buffalem Carolina

Sport

  9:51
NEW YORK - Gól českého obránce Františka Kaberleho pomohl hokejistům Caroliny k postupu do finále Východní konference. V nedělním pátém utkání druhého kola play off NHL zvítězili Hurricanes na domácím ledě 4:1 nad New Jersey a stejným poměrem vyhráli i celou sérii. V konferenčním finále se Carolina utká s Buffalem o právo hrát o Stanleyův pohár.

Eric Staal z Caroliny se raduje z gólu v síti New Jersey. foto: ČTK

"Postup jsme si zasloužili," tvrdil kapitán Caroliny Rod Brind'Amour, jehož tým pokračuje ve skvělé sezoně. "Pomohl nám první zápas. Tam jsme si dokázali, že na ně máme. V sérii jsme byli lepší," dodal zkušený útočník.

Se spoluhráči dokázal využít i sebemenší šance ke skórování. "V tom byl mezi námi rozdíl," mínil gólman Devils Martin Brodeur. "Z mála vytěžili maximum," doplnil brankář.

Sezona v zámoří tak skončila pro útočníka New Jersey Patrika Eliáše, který se pohyboval v čele kanadského bodování play off. V neděli se však neprosadil, jeho tým vyslal na soupeřovu branku dohromady jen 18 střel. Eliáš by nyní teoreticky mohl posílit národní mužstvo na mistrovství světa v Rize.

Krůček od postupu jsou hokejisté Edmontonu, kteří budou moci využít mečbol v následujícím střetnutí před svými fanoušky. "Budou určitě lepší než ti tady," řekl trenér Craig MacTavish, kterého rozčílilo, že obecenstvo v San Jose vypískalo jeho tým během kanadské hymny.

Jeho svěřence ale pískot nabudil k výbornému výkonu. "Všichni si věříme. Prohrávali jsme 0:2, ale doma nás fandové hnali za vítězstvím a teď je série otočena. Snad tak budeme pokračovat," uvedl obránce Chris Pronger. Edmontonu stačilo k vítězství 18 střel na branku.
Autor: