Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

König zabral a vrátil se na páté místo. Etapový triumf bere Aru

Sport

  17:15aktualizováno  18:10
CERVINA - Nereagoval na nástupy nejsilnějších vrchařů pelotonu Gira, místo toho Leopold König na Cervinii, cílovém stoupání 19. etapy, jel své tempo. A byla to pro českého cyklistu výhodná taktika. Díky ní ujel Rusu Trofimovovi a v cíli ho vystřídal na průběžné 5. pozici. Ta první stále patří Albertu Contadorovi a neměnilo na ní nic ani etapové vítězství Fabia Arua.

Fabio Aru vyhrál 19. etapu Gira. foto: Reuters

Předposlední den v italských velehorách znovu cyklisty bolel. Na 236 kilometrech nastoupali skoro 4800 výškových metrů a většina z nich je čekala na posledních 100 kilometrech, kde se tyčily tři vrcholy: Col de St. Barthélemy, Col de St. Pantaléon a taky cílová Cervinia.

Tedy kopec, na němž před třemi lety Jan Bárta sahal po etapovém prvenství, ale Kostaričan Amador byl proti. Kopec, na němž Kanaďan Hesjedal ten stejný den svlékl Rodrígueze z růžového dresu a ozdobu šampionů přivezl až do Milána.

Kanadský habán byl při chuti i tentokrát a znovu dokázal, že se závěrem třítýdenní cyklistické pouti jeho forma graduje. 

Na úpatí Cervinie se zformovala skupina největších es včetně Contadora, Königa, silných mužů Astany.

Deset kilometrů pod vrcholem nejdřív vystartoval Mikel Landa, na startu dne druhý muž pořadí, ale Hesjedal rychle odpověděl ještě agresivnějším nástupem a začal živit myšlenky na vavříny.

Pak zase atakoval Landa, snažil se utavit Contadora, ale ničil jen českého borce, kterému „cukavé“ tempo nevyhovuje. Dál si držel to své, konstantní a brzy se zase na kvartet Contador, Aru, Kruijswijk a Landa dotáhl.

Tehdy se Königovi začala rýsovat naděje na posun pořadím, proto Jurij Trofimov, který byl ve výsledcích hned před ním, se neudržel. 

Rozestup Rusa a Čecha byl minuta a 4 sekundy. König se pak usadil v čele skupiny favoritů, protože právě on měl největší zájem tvořit závod a ujíždět balíku s Trofimovem. A taky tak eliminoval měnící se tempo, které aplikovali jeho soupeři.

Za Hesjedalem se mezitím dotáhl nejlepší mladík Gira Aru a snad si chtěl spravit chuť po svém kolapsu předchozích dnů, kdy definitivně přišel o naději na růžové triko.

Giro d'Italia - momentka z 19. etapy.
Usměvavý Alberto Contador.

Šest kilometrů před cílem nastoupil Hesjedalovi poprvé, ale ještě se mu nepodařilo odpárat ho. 

Teprve druhým atakem Kanaďana urval a absolutním vypětím, které se dalo číst v jeho obličeji, mířil za vítězstvím. Emotivně pak na cílové čáře slavil - triumf i posun zpět na druhé místo před týmového kolegu Landu.

König do cíle dorazil minutu a 21 sekund po vítězi, i to mu však stačilo k vylepšení svého skóre na kontě Gira. Coby pátý muž výsledků má nyní náskok 24 sekund na Trofimova. A do Milána už zbývají jen dva dny...

Cyklistický závod Giro d'Italia - 19. etapa Gravellona Toce - Cervinia (236 km)

1. Aru (It./Astana) 6:24:14, 2. Hesjedal (Kan./Cannondale) -28, 3. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -1:09, 4. Kangert (Est./Astana), 5. Kruijswijk (Niz./LottoNL), 6. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 7. Landa (Šp./Astana) všichni -1:17, 8. König (ČR/Sky) -1:21, 9. Nieve (Šp./Sky) -1:24, 10. Geniez (Fr./FDJ) -2:24, ...53. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -27:14, 113. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -44:47.

Průběžné pořadí: 1. Contador 78:48:40, 2. Aru -4:37, 3. Landa -5:15, 4. Amador (Kost./Movistar) -8:10, 5. König -10:47, 6. Trofimov (Rus./Kaťuša) -11:11, 7. Hesjedal (Kan./Cannondale) -12:05, 8. Caruso (It./BMC) -12:14, 9. Kruijswijk -12:53, 10. Geniez (Fr./FDJ) -15:07, ...22. Kreuziger -1:19:35, 115. Vakoč -4:20:14.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...