Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Korejská kometa drtí favority. Kde se Čong Hjon v Austrálii zastaví?

Sport

  6:00
MELBOURNE - Do světel ramp dostalo korejského tenistu Čong Hjona nečekané vítězství 7:6, 7:5, 7:6 nad šestinásobným vítězem z Melbourne a bývalou světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Čong Hjon se raduje z triumfu nad Novakem Djokovičem. foto: Reuters

Kdo z vás ho zná? Hláškou z filmové klasiky Vrchní, prchni! by se dal uvést příběh jednadvacetiletého jihokorejského tenisty Čong Hjona. 

Mladík, který loni v listopadu vyhrál Next Gen Finals, svůj vůbec první turnaj na okruhu ATP, se dosud na grandslamových turnajích dostal nejdál do 3. kola minulého Roland Garros. 

Asijský talent s vynikající fyzičkou, jenž doběhne i zdánlivě ztracený míč, se však i díky zmíněnému listopadovému triumfu na turnaji tenisových talentů v Miláně vydal do Melbourne, aby svou bilanci podstatně vylepšil.

A to přesto, že aktuální světové osmapadesátce los nijak nepřál. Například hned v 1. kole jej svedl dohromady s loňským čtvrtfinalistou Mishou Zverevem. 

Jenže Čong i díky Němcově skreči přešel jak přes něj, tak jeho krajana Petera Gojowczyka. Ve třetím kole pak senzačně udolal rovněž světovou čtyřku, Zverevova mladšího bratra Alexandera, jemuž nadělil v pátém setu dokonce kanára.

Do světel ramp jej však dostalo až včerejší nečekané vítězství 7:6, 7:5, 7:6 nad šestinásobným vítězem z Melbourne a bývalou světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Djokovič byl můj idol

Díky němu se stal rodák ze Suwonu vůbec prvním korejským tenistou, který se kdy dostal do čtvrtfinále grandslamu. 

„Dneska se mi splnil sen. Je to pro mne čest, zahrát si s Novakem. Když jsem byl malý, snažil jsem se ho napodobovat. Byl to můj idol,“ zasnil se Korejec hned po zápase na kurtu.

A pochválil ho i o devět let starší Djokovič, kterému se první velký turnaj pod vedením Radka Štěpánka nepovedl podle představ. 

„Musím se smířit s okolnostmi, i když je to frustrující. Po celý turnaj mě limitovaly zdravotní potíže. On byl jako zeď. Působivé. Výhru si zasloužil,“ uznal Srb na tiskové konferenci.

Djokoviče, který po zranění lokte stále není stoprocentně fit, Čong zaskočil skvělou obranou, umístěnými údery i famózními prohozy. 

„To, co předvedl, bylo fantastické. Připadalo mi, že se nedá prohodit, všechno skončilo na mé straně kurtu. Byl až příliš dobrý,“ chválil soupeře Djokovič.

A to ještě nemusí být všechno. V boji o semifinále se totiž v brýlích hrající Čong v noci na středu utká s Američanem Tennysem Sandgrenem, až 97. hráčem žebříčku ATP. 

Ten na turnaji šokoval triumfy nad vítězem z roku 2014 Stanem Wawrinkou a včera i nad světovou pětkou Dominikem Thiemem. Sandgren se navíc mezi osmičku hráčů na Australian Open dostal jako teprve druhý hráč historie z těch, co zakusili hlavní fázi turnaje vůbec poprvé.

A pokud by si Čong poradil i s šestadvacetiletým Američanem, o finále svede souboj buď s Tomášem Berdychem, nebo s legendárním obhájcem titulu Rogerem Federerem.

„Víte, tenis není v Koreji zrovna populární sport. Takže vám nemůžu říct, že mě teď budou lidi poznávat na ulici,“ vtipkoval. 

„Ale jsem moc rád, jestli se mi dnešním výsledkem podaří přivést k tenisu některé z dětí, pro které budu vzorem,“ těší Čonga.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!