130 let

Jezdci kategorie Moto3 (zleva) Jakub Kornfeil z České republiky a Raúl Fernández ze Španělska. | foto: ČTK

Kornfeil odstartuje v Rakousku z páté řady, Abraham ze šesté a Salač ze sedmé

Sport
  •   18:06
spielberg - Jakub Kornfeil nenavázal na páté místo z pátečních tréninků a do závodu Moto3 ve Velké ceně Rakouska odstartuje v neděli až z páté řady. Dnes zajel v kvalifikaci 16. čas, po penalizaci jednoho ze soupeřů bude stát na roštu na 15. pozici. Jeho týmový kolega Filip Salač nepostoupil do druhé části kvalifikace, chybělo mu k tomu 143 tisícin sekundy a dvacáté místo znamená start ze sedmé řady.

Z první části kvalifikace neprošel ani Karel Abraham v královské MotoGP. Na startu bude stát na 17. místě, tedy v šesté řadě. Z nejvýhodnější pozice vyrazí už jako nový rekordman nejsilnější třídy mistr světa Marc Márquez.

Jezdci kategorie Moto3 (zleva) Jakub Kornfeil z České republiky a Raúl...
Jakub Kornfeil při VC v Brně

Španělský jezdec vybojoval 59. pole position v kariéře a o jednu nechal za sebou slavného Australana Micka Doohana. Konkurenci na Red Bull Ringu navíc deklasoval v novém rekordu okruhu 1:23,027 s téměř půlsekundovým náskokem a může pomýšlet na premiérové vítězství v Rakousku. V minulých dvou letech po triumfu v kvalifikaci skončil ve Spielbergu druhý. Rakouská GP je v aktuálním kalendáři jediným závodem, který Márquez ještě nevyhrál.

V Moto3 si první letošní pole position zajistil Ital Romano Fenati. Kornfeil, který v dopoledním třetím tréninku těsně uhájil na 14. místě postup přímo do druhé části kvalifikace, za ním zaostal o 1,023 sekundy. Před týdnem v Brně Kornfeil startoval z dvacáté pozice a v závodě skončil devátý. Stejné místo mu patří v průběžné klasifikaci mistrovství světa.

Autor: ČTK