Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kornfeil po pádu nedokončil motocyklovou GP Aragonie

Sport

  12:58aktualizováno  16:09
ALCAŇIZ (Španělsko) - Motocyklový jezdec Jakub Kornfeil po pádu nedokončil Velkou cenu Aragonie, do níž startoval z nadějné desáté pozice. Po sérii pěti závodů, v nichž bodoval, přišel o šanci na další bodový příděl už v nájezdu do třetího kola. Ve třinácté Grand Prix sezony nedojel do cíle závodu Moto3 potřetí. Lukáš Pešek v královské MotoGP skončil devatenáctý, poslední mezi jezdci, kteří závod dokončili.

Český motocyklový závodník Jakub Kornfeil foto: ČTK

Závod Moto3 vyhrál vítěz kvalifikace Španěl Álex Rins a v průběžném pořadí šampionátu se po pátém triumfu v sezoně posunul na druhé místo za krajana Luise Saloma. Ten byl čtvrtý. O prvenství i průběžnou druhou pozici v MS Rins svedl úspěšný souboj v posledním kole s Maverickem Viňalesem, od něhož ho v cíli dělilo 426 setin sekundy.

Ani ne dva týdny po operaci kotníku startoval v Alcaňizu Němec Jonas Folger a navzdory silným bolestem si dojel pro body na sedmém místě. Kornfeil, který vyvázl z pádu bez zranění, v pořadí MS klesl o dvě příčky na dvanácté místo.

V královské kubatuře MotoGP pošesté v sezoně zvítězil lídr šampionátu Marc Márquez ze Španělska. Udělal tak další krok k tomu, aby se stal po 35 letech prvním nováčkem v nejsilnější třídě, který získá titul mistra světa. V roce 1978 to dokázal Američan Kenny Roberts.

V Alcaňizu vyhrál dvacetiletý Márquez před krajanem a úřadujícím šampionem Jorgem Lorenzem, jenž v celkové klasifikaci ztrácí čtyři závody před koncem 39 bodů. Třetí Španěl v pořadí a obhájce loňského prvenství Dani Pedrosa už zaostává o 59 bodů, protože po pádu tentokrát vyšel bodově naprázdno.

Třetí skončil Ital Valentino Rossi, který v aragonské GP narušil absolutní nadvládu španělských jezdců. Předtím v Moto2 byli rovněž všichni medailisté ze Španělska, přičemž pořadí v cíli Nicolas Terol, Esteve Rabat, Pol Espargaró stejně jako v Moto3 přesně kopírovalo výsledky sobotní kvalifikace. Terol vyhrál podruhé v sezoně a celkově je osmý. V čele se udržel díky čtvrtému místu Brit Scott Redding o 20 bodů před Espargarem.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!