Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kornfeila zastavil pád, nedojel ani Abraham

Sport

  20:07
LE MANS - Český motocyklový jezdec Jakub Kornfeil podruhé v krátké době kvůli pádu nedotáhl ke zdárnému konci nadějný boj o stupně vítězů v mistrovství světa. Ve Velké ceně Francie dnes upadl na mokré trati v Le Mans v polovině závodu kubatury Moto3 v době, kdy se pohyboval na třetí pozici. Nedojel ani Karel Abraham, jenž v MotoGP stále čeká na první letošní body.

Jakub Kornfeil foto: ČTK

V předminulém závodě ve Španělsku Kornfeil dokonce vedl, tehdy ale jeho šance zhasly už po druhém kole.

Kornfeil po životním čtvrtém místě v sobotní kvalifikaci mohl pomýšlet na vylepšení osobního maxima, kterým je předloňská pátá příčka z Brna, i v závodě. V dešti se držel neustále v popředí a pohyboval se v čelní skupině na třetí až páté pozici. Ve dvanáctém z 24 kol se ocitl třetí po pádu zkušeného Španěla Héctora Faubela, vzápětí však skončil na zemi také.

"Bohužel jsem v jedné ze zatáček ztratil předek a odporoučel se k zemi. Brzdil jsem úplně normálně jako každé kolo, neměl jsem se kam hnát, byl jsem za Maverickem (Viňalesem) a snažil jsem se jet si jen to svoje. Kolo nebylo přebržděné, jen prostě ujelo na některé z těch obrovských louží," uvedl v tiskové zprávě Kornfeil.

Před pádem zajel nejrychlejší kolo ze všech. "Po tom, co jsem viděl na obrazovce po svém pádu, bylo zřejmé, že jsem si v klidu mohl dojet pro třetí místo a možná i pro něco víc." V těžkých podmínkách se zvlášť ve druhé polovině závodu roztrhl s nehodami na čelních místech pytel, z čehož vytěžil dvaadvacetiletý domácí jezdec Louis Rossi, který si dojel pro premiérové vítězství v kariéře.

Abraham stále bez bodu

V nejprestižnější MotoGP usiloval Abraham o první bodované umístění v sezoně a na mokru se v elitní patnáctce držel až do 11. kola. V něm však zamířil se svou ducati do depa a už se na trať nevrátil.

"Věděli jsme, že motorka trochu klouže, ale věřili jsme, že je to novými pneumatikami. Hned od začátku to byla katastrofa a postupně se to zhoršovalo. Motorka klouzala tak, že se nedala udržet na silnici. Na brzdy byla dobrá, tohle nastavení se nám podařilo vylepšit, ale jak jsem šel do náklonu, začal mi zadek okamžitě ujíždět a nedalo se s tím nic udělat," vysvětlil Abraham v tiskové zprávě, proč se rozhodl odstoupit.

Pro vítězství si suverénně dojel Španěl Jorge Lorenzo na yamaze a dostal se do čela průběžného pořadí MS. Zhruba deset sekund za ním se odehrávala velká bitva o druhé místo mezi australským mistrem světa Caseym Stonerem a Valentinem Rossim. V posledním kole ji pro sebe rozhodl Ital Rossi a dojel si pro první stupně vítězů právě od loňské Velké ceny Francie, kdy byl třetí. Zaznamenal tak nejlepší výsledek od svého přestupu od Yamahy k Ducati, za niž jezdí druhým rokem.

Závod třídy Moto2 vyhrál někdejší mistr světa Thomas Lüthi ze Švýcarska.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!