Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Českým jezdcům se v Brně nedařilo. Kornfeil v kvalifikaci třináctý

Sport

  14:14aktualizováno  15:26
BRNO - Domácím jezdcům se příliš nevydařila kvalifikace na Velkou cenu České republiky silničních motocyklů v Brně. Jakub Kornfeil odstartuje ve třídě Moto3 v neděli do jedenáctého závodu mistrovství světa z třináctého místa, Karel Hanika byl sedmnáctý. V královské kategorii MotoGP skončil Karel Abraham také sedmnáctý.

Jack Miller z Austrálie (vlevo) a Karel Hanika během kvalifikace na VC Brna. foto: Reuters

V MotoGP dosáhl nejrychlejšího času lídr šampionátu a vítěz všech předešlých deseti závodů Marc Márquez ze Španělska, v Moto 3 byl nejrychlejší jeho bratr Álex.

Kvalifikaci Moto3 na Masarykově okruhu poznamenala dešťová přeháňka a poté i přerušení po pádu Němce Philippa Öttla. A oba Češi se se složitými podmínkami nevyrovnali. Kornfeil sice v trénincích zajel čtvrtý čas, v rozhodujícím momentě však nedokázal na svůj páteční výkon navázat.

Na okruh spadl déšť. Marc Marquéz si zakrývá obličej.

"Dopadlo to přesně tak, jak jsem si to nepřál, a proto jsme na tom špatně. Přitom jsme měli dobře nastavenou motorku a věřili jsme si. Hlavně já. Měli jsme i dost pneumatik. Počasí nám ale nepřálo," litoval Kornfeil po kvalifikaci.

Už v pátek totiž přiznal, že chce hlavně, aby bylo počasí konstantní a neměnilo se krátce po začátku. "Já totiž nedokážu zajet rychlé kolo hned na začátku. Proto jsem byl dlouho až třiadvacátý," řekl.

I přesto ale věří, že bude v neděli schopen bojovat o umístění na předních místech. "Nic není nereálné. V Indianapolis jsme se dokázali ze 14. místa dostat do první skupinky, Brno je hodně rovinaté. Takže pokud první skupinka odjede, bude těžké se do ní dotáhnout. Extrémně důležité bude první kolo, jak nikde jinde na světě," dodal Kornfeil, který do závodu odstartuje z páté řady.

ČTĚTE VÍCE

Podobně na tom byl i Hanika, jenž byl v trénincích osmý. Nováček MS, který v předešlých dvou letech v Brně ovládl doprovodné závody Red Bull Rookies Cupu, navíc v samém závěru kvalifikace při útoku na své maximum upadl.

"Po výsledcích volných tréninků jsem trochu zklamaný. Jezdili jsme fakt dobře a kvalifikace, kterou jsme potřebovali, tak nevyšla. To ale k závodům asi patří a každý už to minimálně jednou měl. Věřím ale, že vše i tak zúročíme v závodě," uvedl smířeně Hanika, který dokázal i na mokré trati zajet vcelku rychlý čas. "A to jsem ještě dostal highsidera, jinak jsem byl ještě o půl sekundy rychlejší," podotkl.

Španěl Marc Marquéz z týmu Honda MotoGP během kvalifikace na VC Brna.

Smyk zadního kola dostal i v posledním kole. "Kdybych ho dojel, byl bych v desítce," řekl Hanika, jenž stejně jako Kornfeil věří, že se v závodě dokáže posunout vpřed. "Není to žádná komplikace. Vyhrát se dá z šestnáctého i dvacátého místa. Fenati už to předvedl. Rozhoduje se v prvních dvou kolech, ve kterých musím být nejrychlejší ze všech," dodal Hanika, jenž v neděli vyrazí z šesté řady.

Abraham se tradičně představil jen v první části kvalifikace, v níž skončil sedmý a bude tak startovat také z šesté řady. V kvalifikaci nedokázali výsledky z tréninků potvrdit Dani Pedrosa ze Španělska a Ital Valentino Rossi, který měl v posledním tréninku pád a v kvalifikaci startoval zřejmě s poraněným prstem na levé ruce. Pedrosa byl pátý, Rossi sedmý.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!