Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kotalík pomohl porazit Carolinu

Sport

  11:31
BUFFALO - I díky českému útočníkovi Aleši Kotalíkovi zvítězili hokejisté Buffala v třetím utkání finále Východní konference play off NHL nad Carolinou 4:3. Šavle se tak ujali v sérii vedení.

Brankář Sabres Ryan Miller pomohl Šavlím k vítězství. foto: Don HeupelAFP

Sabres dali ve středu zapomenout na bídný výkon v pondělním druhém utkání v Carolině, kde prohráli 19:35 na střely a 3:4 na góly a od začátku třetího zápasu byli lepším mužstvem. "Uvědomovali jsme si, že se musíme hodně zlepšit a povedlo se nám to," radoval se útočník Daniel Briere, autor dvou branek.

Právě na jeho útočnou formaci se po minulém klání snesla největší vlna kritiky z úst trenéra Lindyho Ruffa, jenž v úterý po tréninku svolal mužstvo na zvláštní mítink. "Myslím, že jsme ho nepotřebovali, ale malinko nás to probudilo," přiznal J. P. Dumont, který Brierovi přihrál na oba góly.

Rozhodující náskok získalo Buffalo v prostředním dějství, v němž přestřílelo Carolinu 18:9 a na góly vyhrálo 3:1. Když Kotalík, který si připsal ještě jednu asistenci, v 33. minutě při signalizovaném vyloučení zvýšil na 4:1, zdálo se být o osudu zápasu rozhodnuto. Jenže ještě do druhé přestávky snížil Cory Stillman a čtyři minuty před koncem třetí třetiny upravil na jednobrankový rozdíl Eric Staal. Vyrovnat už se ale Carolině nepodařilo.

"I za stavu 1:4 jsme dál tvrdě makali a málem se nám to vyplatilo. V závěru tam bylo pár zblokovaných střel a brankář Miller předvedl několik skvělých zákroků," řekl Staal. Naopak gólman Caroliny Cam Ward, který byl v předchozím průběhu play off velkou oporou svého mužstva, po čtvrtém inkasovaném gólu poprvé v sérii střídal. "Ale za góly nemohl. Pořád jsme byli na trestné lavici, v tom byl ten problém," hájil mladého gólmana Stillman, střelec dvou branek.

V dresu Buffala se poprvé v sérii proti Carolině představil útočník Jiří Novotný, který předtím nastoupil v play off dvakrát proti Ottawě. Sabres naopak už podruhé chyběl zraněný obránce Teppo Numminen a v třetí třetině odstoupil ze hry další zadák Henrik Tallinder.
Autor: