Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kouč Detroitu Babcock: Dnes byli jednoduše lepší

Sport

  11:04
PITTSBURGH - Hokejisté Pittsburghu nedopustili opakování loňského scénáře, kdy v šestém zápase finále Stanleyova poháru doma podlehli Detroitu a museli ve své Mellon Areně přihlížet oslavám soupeřů. V úterý si vítězstvím 2:1 vynutili rozhodující zápas. "Před zápasem jsme na loňský rok vůbec nemysleli. Jsem rád, že jsme přežili a série pokračuje.

Dacjuk vs. Malkin. foto: www.nhl.com

Teď to bude zápas kdo s koho," uvedl kapitán Penguins Sidney Crosby. Předchozí zápas skončil pro Pittsburgh debaklem 0:5, ale dokázal se z něj oklepat. "Hodně nám po minulém utkání pomohla trenérova slova. Říkal nám, že je to stejné jako před zápasem. Stále potřebujeme dvě výhry, abychom dosáhli na Stanleyův pohár," řekl obránce Rob Scuderi.

Kouč Dan Bylsma tím prý mužstvo uklidnil. "Místo, abychom mysleli na to, že v sérii prohráváme, tak jsme si říkali, že se nic neděje. Potřebujeme jen dvě vítězství," dodal Scuderi, který v závěrečné třetině několika výbornými defenzivními zákroky pomohl vyřešit závary a stupňující tlak Detroitu.

Nejdříve volný kotouč na brankovišti včas odehrál do rohu kluziště před Jiřím Hudlerem, který měl před sebou prázdnou branku. Podruhé v závěrečných sekundách vlastním tělem zaskočil za gólmana a zamezil ve skórování Johanu Franzénovi.

Fleury byl dnes fantastický
"Budu ho muset někam pozvat. Několikrát mě zachránil. Odvedl výbornou práci," uvedl brankář Marc-Andre Fleury, který v zápase vyřešil řadu ošemetných situací. Dvakrát vychytal Henrika Zetterberga, potřetí mu při střele švédského útočníka pomohla tyč. V poslední třetině si poradil i s únikem Dana Clearyho.

"Dneska byl prostě neuvěřitelný," prohlásil Crosby, který stejně jako Jevgenij Malkin vyšel bodově naprázdno. Obě branky vstřelili hráči třetí formace - Jordan Staal a Tyler Kennedy. Staal uspěl při přečíslení dva na jednoho. Na 2:0 pak zvýšil v úvodu třetí části Kennedy, jenž obkroužil branku a překonal překvapeného Chrise Osgooda. "Byl to gól z ničeho," komentoval důležitý gól Bylsma.

Hokejisté Detroitu, kteří si pochvalovali po pátém zápase třídenní volno, se dostávali pozvolna do tempa a v třetí třetině Pittsburgh přitlačili. V závěrečném dějství vyslali více střel než v prvních čtyřiceti minutách dohromady, ale výsledkem byl pouze jeden gól Krise Drapera.

"Byli lepší než my. Určitě tomu tak bylo v úvodu zápasu a během prvních dvaatřiceti minut. Vyhráli více soubojů, měli i více ze hry. Častěji byli v našem obranném pásmu. Situace se začala měnit až s koncem druhé části a pak jsme odehráli dobrou třetí třetinu," řekl trenér Detroitu Mike Babcock.

Crosby: Sedmé utkání je pro nás velká výzva
O majiteli Stanleyova poháru se rozhodne v sobotu od 2:00 SELČ na ledě Detroitu. Do utkání by mohli znovu nastoupit i dva Češi. Vedle Hudlera, pravidelně hrajícího za Detroit, dostal v šestém utkání v dresu Pittsburghu ve finále poprvé šanci Petr Sýkora, který nehrál od druhého zápasu druhého kola play off.

Zatímco Detroit trofej obhajuje, pro Pittsburgh může případný triumf znamenat ukončit sedmnáctileté čekání na zisk Stanleyova poháru. "Strávit loňskou finálovou prohru bylo těžké. Nyní stále žijeme a před námi je rozhodující utkání. Je to úžasné," uvedl brankář Fleury. "Je to pro nás obrovská výzva," dodal Crosby.

Statistiky hovoří proti Pittsburghu. V letošním finále ve všech šesti utkáních zvítězil domácí tým a v historii soutěže jenom Montreal v roce 1971 uspěl v rozhodujícím zápase na ledě soupeře poté, kdy v sérii v předchozích zápasech vyhrával domácí celek. Sedmé utkání rozhodovalo finále čtrnáctkrát a jen dvakrát zvítězily hostující týmy.

Autor: