Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kouč proti svazu: kazí mu plány

Sport

  9:12
PRAHA - Dva hráči Mladé Boleslavi měli být v nominaci pro přátelský zápas fotbalové reprezentace s Dánskem, který se hraje za týden v Praze. Trenér Karel Brückner je vynechal. Ale nikoli kvůli výkonům.

Trenér Karel Brückner foto: ČTK

Z toho, že se útočníci Marek Kulič a zřejmě i Luboš Pecka (o němž ale Brückner nemluvil přímo) nemohou ukázat v národním dresu, viní kouč svaz.

Boleslavské hráče totiž o pozvánku připravilo přesunutí příštího zápasu jejich týmu s Mostem z nedělního televizního času na pondělní. Tedy na termín pouhé dva dny před reprezentačním střetnutím.

„Celý měsíc jsem si hlídal, aby pondělní ligové utkání v reprezentačním týdnu neohrozilo start adeptů reprezentace. Měl jsem jediný požadavek, aby ten zápas nehrála Mladá Boleslav. Osmkrát jsem si to ověřoval a osmkrát mi bylo potvrzeno, že tomu tak nebude. A podeváté jsem si přečetl na teletextu, že tak rozhodlo vedení,“ zlobil se Brückner při včerejší nominaci.

Klíčové rozhodnutí však schválil manažer národního týmu Vlastimil Košťál. „Výslovně jsem s tím souhlasil,“ připustil včera Košťál.

Celá kauza se zrodila minulý čtvrtek. Pro jednadvacítku se podařilo zajistit přátelský zápas v Itálii. Jenže už na příští úterý. Do osmnáctičlenného juniorského týmu, který se chystá na mistrovství Evropy, přitom trenér Ladislav Škorpil pozval šest hráčů z Teplic a Liberce. Škorpilovým asistentem je navíc teplický trenér Vlastislav Mareček. Proto byl severočeský souboj Teplice-Liberec operativně přehozen na neděli.

Podle šéfa svazového oddělení profesionálního fotbalu Iva Lubase k tomu došlo po projednání na úrovni vedení svazu i obou reprezentací. „V podstatě řekli: Ano, přehoď to. Tohle není rozhodnutí daného oddělení nebo snad mě osobně. Myslíte, že budu Karlovi sahat do tak citlivé oblasti, jako je reprezentace? Ani náhodou,“ sdělil Lubas.

Brückner se jednání nezúčastnil. Vedení týmu zastupoval Košťál, který je i místopředsedou svazu.

„Zvolil jsem pro fotbal menší zlo,“ tvrdí Košťál
Poškodil tedy zájmy Brücknera, a tudíž i národního týmu, Košťál?

„Musíme to hodnotit bez emocí. Zvolil jsem rozhodnutí, které je pro fotbal menším zlem. Logika velí, že je lepší přijít o dva hráče áčka než o sedm lidí z jednadvacítky,“ vysvětloval Košťál. Připustil, že Brücknera osobně neinformoval, to udělal Lubas a další funkcionáři.

Košťál se také na dálku pustil do polemiky s Brücknerem. „Ty dva hráče přece nominovat mohl. Myslím, že tam chybí, protože nejsou ve formě,“ prohlásil.

To kontrastuje s trenérovými slovy. „Ti hráči vypadli, protože hrají v pondělí. A tudíž nemohou hrát ve středu,“ uvedl Brückner. Problému se přitom dalo elegantně zamezit. Stačilo jen, aby si Česká televize pro pondělní vysílání na ČT 2 zvolila jiný duel. Jenže to už nebylo technicky možné. „Říkali, že jediné, co pro nás mohou udělat, je přehození přenosů,“ popisoval Lubas.

Takové rozhodnutí trochu paradoxně nenaštvalo ani Mladou Boleslav, která si přitom na začátku sezony stěžovala, že Brückner opomíjí hráče i z ligy, tedy i její fotbalisty. „Oznámení svazu jsme přijali jako fakt, neměli jsme námitky. I kdybychom hráli v neděli, byla by únava našich hráčů velká. A věřím, že pokud bude Pecka podávat dobré výkony, o svou velkou šanci nepřijde,“ mínil generální ředitel středočeského klubu Jaromír Šetrle.

Celá potíž tak patrně vznikla na ose Košťál-Brückner. Přímo v nejužším vedení reprezentace.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!